Kako da grah ne nadima: Samo dodajte 1 sastojak tokom kuhanja i gasovi vas više neće mučiti

Otkrijte nevjerovatnu tehniku ​​koja efikasno ublažava nadimanje i nelagodu uzrokovanu viškom plinova.

Grah, bez obzira na njihovu sortu, ima izuzetno nizak sadržaj masti i kalorija. Osim toga, služe kao izuzetan izvor proteina, vitamina B, folne kiseline i vlakana koja pomažu u smanjenju kolesterola. Još jedna prednost je što pasulj može konzumirati svako, jer ne sadrži gluten.

Za one koji se pridržavaju režima ishrane, bez brige uživajte u obroku na bazi pasulja, jer pasulj ima malo kalorija i masti, ali ima mnogo magnezijuma i gvožđa. Budite sigurni, konzumacija pasulja vam neće ostaviti nedostatak energije, već će vašem tijelu pružiti vrijednu antioksidantnu odbranu.

Znajući da pasulj može uzrokovati nelagodu zbog stvaranja plinova u želucu, mnogi pojedinci odbijaju da ga pripremaju. Međutim, postoji nekoliko tehnika za ublažavanje ovog problema.

Opšte je poznata činjenica da će pasulj doživjeti smanjeno oticanje ako se nekoliko sati prije kuhanja potopi u vodu. Prema pametnom savjetu prenesenom iz bakinog kulinarskog znanja, preporučljivo je namočiti pasulj dan ranije i ostaviti da odmara u vodi cijelu noć.

Kako bi se spriječilo nabubri pasulj i kako bi se izbjeglo stvaranje plinova u organizmu, preporučuje se da se tokom kuhanja u vodu dodaju listovi lovora, kima, mažurana, majčine dušice ili đumbira, osim što se mahune namakaju u vodi.

Dokazano je da nedovoljno kuvani pasulj doprinosi povećanju proizvodnje gasa. Da bi se ovaj problem sveo na najmanju moguću mjeru, bitno je dobro oprati pasulj, uključujući i one iz konzerve, i kuhati ih na laganoj vatri duže vrijeme umjesto na visokoj temperaturi. Procesom pranja i namakanja, mahune eliminišu šećere koji mogu uticati na nadutost i nelagodnost u stomaku.

Iskusni kuvari preneli su svoje mudrosti o optimalnom kuvanju pasulja, navodeći da ga treba prokuhati tri puta kako bi se obezbedilo temeljno kuvanje. Osim toga, važno je napomenuti da kada šećer formira gustu koru, bakterije uključene u njegovo stvaranje će ispustiti oštar miris plina koji se mora izbaciti iz pećnice.