Kako da prepoznate da li se šećer pokvario: Nema rok trajanja, ali nije vječno svjež

Jeste li ikada razmišljali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude prikladan za upotrebu? Iako nema određen rok trajanja, to ne znači da će zauvijek ostati svjež.

Granulirani bijeli šećer, poznat kao “običan šećer”, može trajati neograničeno dugo ako se čuva na suhom i tamnom mjestu. Ipak, važno je shvatiti da ništa ne može ostati svježe zauvijek, pa bi trebalo imati na umu da šećer neće biti beskonačno upotrebljiv.

Iako šećer može biti bez ograničenja roka trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu utjecati na njegovu kvalitetu ili ga učiniti neprikladnim za upotrebu. Također, šećer lako upija mirise i okuse iz okoline.

Organizacije za sigurnost hrane preporučuju da se pakovanje šećera baci nakon dvije godine, ali ako ne primijetite nikakve promjene u ukusu ili izgledu, možete koristiti i stariji – pod uvjetom da je čuvan u hermetički zatvorenoj posudi.

A što je s smeđim šećerom?

Smeđi šećer je sklona pokvarljivosti, ali zbog toga što se često stvrdne na zraku, preporučljivo je čuvati ga također u hermetički zatvorenoj posudi.

Ako se stvrdne, možete ga pomiješati s nekoliko kapi vode ili kratko staviti u mikrovalnu pećnicu da omekša.

Preporučuje se da se smeđi šećer koristi u roku od dvije godine radi optimalne svježine i okusa, a možete ga čuvati i u zamrzivaču. Međutim, imajte na umu da neće odmah biti spreman za upotrebu nakon izlaska iz zamrzivača, pa vodite računa o vremenu odmrzavanja.