Kako se bolesna jetra pokazuje na koži,nogama? OVO SU SIMPTOMI BOLESNE JETRE…

U sljedećem članku ćemo govoriti o znakovima masne jetre. Značajan dio stanovništva i dalje nije svjestan znakova povezanih s ovim stanjem. Masna jetra služi kao prva faza bolesti jetre, a neprepoznavanje ovih početnih simptoma može izložiti pojedince mnogim teškim bolestima.

Steatoza jetre, koja se obično naziva masna jetra, nastaje kada se u jetri nakupi višak masnoće. Iako je normalno da jetra sadrži određenu količinu masti, prekomjerno nakupljanje može dovesti do niza zdravstvenih problema. Važno je napomenuti da je jetra drugi najveći organ u ljudskom tijelu.

Jetra ima ključnu ulogu u izvlačenju hranjivih tvari iz hrane i pića, kao iu eliminaciji toksina iz krvotoka. Pretjerani unos masnoće može izazvati upalu jetre, što može dovesti do oštećenja i stvaranja ožiljaka. U težim slučajevima, ti ožiljci mogu napredovati do točke zatajenja jetre.

Alkoholna masna bolest jetre izraz je koji se koristi za opisivanje razvoja masne jetre kod osoba koje konzumiraju prekomjerne količine alkohola, dok se nealkoholna masna bolest jetre odnosi na isto stanje kod osoba koje imaju minimalan unos alkohola.

Svaki dan naša jetra marljivo provodi stotine vitalnih procesa koji su ključni za naše opće dobro.

U nastavku pogledajte video našeg doktora koji će vam detaljno objasniti o kojim simptomima se radi:

BONUS ČLANAK:

Liječnik je izdao upozorenje u kojem stoji da su osobe koje osjete tri simptoma u opasnosti od iznenadne smrti, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Medicinski stručnjaci daju detaljan opis simptoma povezanih s metaboličkim sindromom, kao i jasno objašnjenje specifičnih znakova koji ukazuju na povećani rizik od srčanog zastoja.

Tijekom jutarnjeg programa liječnica Danijela Jevtić, inače s Hitne pomoći, pojasnila je pojam metaboličkog sindroma i naglasila da samo trio ključnih simptoma može biti razlog za zabrinutost.

Metabolički sindrom trenutno je tema o kojoj se mnogo raspravlja među medicinskim stručnjacima. Obuhvaća skup metaboličkih poremećaja koji se manifestiraju istovremeno i predstavljaju značajnu prijetnju cjelokupnom zdravlju. Ovi poremećaji zajedno pridonose napredovanju kardiovaskularnih bolesti, a široko je poznato da je prisutnost tri od pet poremećaja dovoljna da poveća rizik od srčanog udara ili iznenadne srčane smrti.

Prisutnost metaboličkih poremećaja može se identificirati nizom simptoma.

I kod muškaraca i kod žena dolazi do porasta opsega struka, visokog krvnog tlaka s vrijednostima iznad 135 i 80, povišene jutarnje razine šećera u krvi iznad 6,1, razine triglicerida u krvi veće od 1,7 i smanjene razine HDL kolesterola.

Prema riječima liječnika, česta je rasprava o učestalosti visokog tlaka, pri čemu se na bazu palca stavljaju tri prsta kako bi se brojale pulsacije. Ova se tehnika pokazala korisnom za osobe s kardiovaskularnim bolestima, kao i za one koji se bore s disanjem zbog pretilosti.

Važno je napomenuti da mjerenje samo struka nije dovoljno za procjenu ukupnog zdravlja, jer značajan opseg vrata može ukazivati ​​na prisutnost krvožilnih bolesti. Dodatno, ističe kako tjelesna neaktivnost više nije samo pasivan aspekt suvremenog života, već poseban problem koji zahtijeva pozornost.