Koje povrće NIKADA ne smijete saditi jedno pored drugog: VAŽNO da ne izgubite cijeli rod!

Mnogi vrtlari nisu svjesni činjenice da samo gnojenje i zalijevanje njihovih biljaka nije dovoljno da bi se osigurao veći prinos u njihovim povrtnjacima. Primarni čimbenik iza ovoga često je sadnja nekompatibilnih usjeva. Važno je napomenuti da se određene vrste biljaka ne smiju uzgajati zajedno jer to može dovesti do bolesti ili nedostatka hranjivih tvari.

Kombinacija mrkve i svježeg zelenog začinskog bilja.

Mrkva ne voli biti u neposrednoj blizini kopra, peršina ili lisnate gorušice. To je zbog činjenice da ove biljke imaju veće zahtjeve za vlagom i hranjivim tvarima, što rezultira nedostatkom ovih resursa za mrkvu.

Kombinacija okusa paprike i slanutka stvara prekrasan kulinarski doživljaj.

I slatka paprika i grahorica osjetljivi su na antraknozu, bolest koja se lako prenosi s jednog usjeva na drugi. Savjetuje se izbjegavati sadnju jagoda u neposrednoj blizini ovih usjeva, jer su također sklone antracnozi.

Kombinacija rajčica i krastavaca klasičan je spoj koji mnogi vole.

Kad se rajčice i krastavci sade u neposrednoj blizini, to može dovesti do smanjenja ukupne proizvodnje usjeva. Razlog tome leži u činjenici da krastavci uspijevaju u vlažnim uvjetima, dok višak vlage može uzrokovati propadanje rajčica. Za rješavanje ovog problema, jedno od mogućih rješenja je korištenje malča od slame kao zaštitne barijere. Osim toga, preporučljivo je osigurati odgovarajuće prozračivanje biljaka rajčice i ukloniti sve donje lišće koje bi moglo doći u dodir s tlom.

Krumpir i rajčica, dva osnovna povrća koja se često nalaze u kućanstvima diljem svijeta.

Iste bolesti prijete i krumpiru, rajčici, patlidžanu te slatkoj i ljutoj paprici. Kada se te biljke uzgajaju u neposrednoj blizini, postoji visok rizik od infekcije, što dovodi do smanjene produktivnosti usjeva. Za borbu protiv ovog problema preporučljivo je između redova krumpira posaditi luk, češnjak, ciklu, grahoricu i gorušicu, jer ove biljke djeluju kao prirodni repelenti protiv štetnih insekata.
Kombinacija rajčice i kupusa stvara aromatičan i hranjiv spoj.

Tikvice i dinje, kada se zajedno uzgajaju, sudjeluju u konkurenciji za esencijalne hranjive tvari, što rezultira potencijalnim smanjenjem ukupnog prinosa usjeva.

Kako bi se osigurao optimalan rast i spriječilo širenje bolesti, preporučljivo je izbjegavati sadnju tikvica uz dinju, lubenicu i krastavac jer su osjetljive na slične bolesti. Dok tikvice možda neće uspjeti kada su posađene u blizini tikvica i bundeva, obično će cvjetati ako ih prate luk, cikla, rajčice, rotkvice, grahorica i kukuruz.

Prisutnost čuvanja flore unutar vrta

Osim sadnje povrća, ključno je u svoj vrt uvrstiti zaštitne biljke koje imaju sposobnost odbijanja štetnika i uzročnika bolesti.

Odoljen

Tvari koje se nalaze u ovoj privlačnoj biljci imaju sposobnost odbijanja nematoda i žičnjaka, čime se povrće štiti od štetnih insekata, gljivica i bakterija.

Kapucin

Privlačeći štetnike, učinkovito štiti povrtnjak, što ga čini posebno povoljnim kada se sadi u neposrednoj blizini usjeva kupusa.

Češnjak

Ova zaštitna mjera štiti od raznih štetnika i patogena, uključujući pepelnicu, sivu plijesan i krumpirovu plamenjaču, što je čini posebno vrijednom za očuvanje zdravlja ruža.

Neven

Ova zaštitna mjera pruža obranu protiv lisnih uši i nematoda, štiteći od njihove potencijalne štete.

Kopar

Kopar služi kao prirodno sredstvo odvraćanja od raznih nametnika poput mrkvinog moljca i kupusnog bijelca, a također učinkovito odbija puževe i grinje.

Bosiljak

Kada se rajčice posade u neposrednoj blizini, to ne samo da poboljšava njihov okus, već djeluje i kao prirodno sredstvo odvraćanja od štetnika.

Uzgojem kompatibilnih biljaka i uvođenjem zaštitnih vrsta za zaštitu od štetočina i bolesti, vrtlari mogu učinkovito povećati svoje prinose pomoću ovih korisnih savjeta.