Koji su simptomi ČIRA NA ŽELUCU i kada se javiti ljekaru? Jedan znak jasno izdvaja ovo stanje, a često ga ignorišemo

Simptomi čira na želucu mogu varirati od nepostojećih ili blagih do potencijalno ozbiljnih i ključno je ne zanemariti ih.

Simptomi čira na želucu mogu varirati od blagih ili čak odsutnih, ali u određenim slučajevima mogu postati ozbiljni i nikada ih ne treba zanemariti.

Jedan poseban simptom čira na želucu lako je prepoznati: karakteristična značajka koja se može prepoznati.

Čir na želucu, poznat i kao čir na želucu ili čir na želucu, prevladavajuće je stanje karakterizirano erozijom želučane sluznice.

Dok je infekcija Helicobacter pylori primarni uzrok ovog stanja u većini slučajeva, produljena uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova poput ibuprofena također se može pripisati njenom razvoju.

Simptomi čira na želucu također se mogu pripisati manje uobičajenoj pojavi poznatoj kao Zollinger-Ellisonov sindrom, koji može rezultirati razvojem čira na želucu ili vrećici.

Prema renomiranoj američkoj klinici Mejo, identificirali su sljedeće simptome povezane s čirom na želucu:

  • Osjećaj sitosti praćen bolom i žarenjem u želucu.
  • nadutost
  • podrigivati
  • Često se opaža neželjena reakcija na hranu s visokim udjelom masti.
  • žgaravica
  • mučnina

Uobičajena karakteristika čira na želucu je prisutnost jasnog simptoma.

Osjećaj pečenja u želucu je najčešći simptom čira na želucu, pogoršan želučanom kiselinom, osobito kada je želudac prazan.

Prema klinici Mejo, postoje određeni izbori hrane i lijekovi za smanjenje kiseline koji mogu pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih želučanom kiselinom. Međutim, važno je napomenuti da se ovaj simptom može ponovno pojaviti unatoč ovim mjerama. Tipično, nelagoda je vidljivija tijekom razdoblja između obroka i noću.

Unatoč prisutnosti čira na želucu, značajan broj pojedinaca možda neće doživjeti nikakve zamjetne simptome.

Simptomi čira na želucu mogu postati sve teži.

U ograničenom broju slučajeva čirevi mogu dovesti do ozbiljnih simptoma koji ukazuju na ovo stanje, uključujući:

Simptomi koji izazivaju zabrinutost mogu uključivati ​​povraćanje, uključujući prisutnost krvi (koja može biti crna ili crvena), tamnu krv u stolici ili crnu stolicu, poteškoće s disanjem, osjećaj slabosti, mučninu ili povraćanje, neobjašnjiv gubitak težine i promjene apetita.

U kojem trenutku treba posegnuti za liječnikom?

U slučaju da osjetite navedene simptome ili imate razloga za brigu, poželjno je zakazati pregled kod željenog liječnika koji će vas uputiti specijalistu ili dogovoriti potrebne pretrage.