KRPELJ NE PODNOSE MIRIS OVE 2 BILJKE: Posadite ih u dvorištu i nikada ih više nećete vidjeti

Krpelji, te dosadne štetočine, običavaju se nastaniti na lišću niskih grmova i grmova, obično ne viših od jednog metra. Također ih se može pronaći kako vrebaju u gustoj vegetaciji, nižu se stazama kojima prolazimo, pa čak se infiltriraju u naše voljene vrtove i mjesta za piknik. Ovi minijaturni paraziti imaju potencijal prenijeti ozbiljne bolesti, što naglašava važnost provođenja preventivnih mjera za njihovo izbjegavanje.

Kako biste smanjili mogućnost ugriza krpelja, preporučljivo je pri svakom odlasku u prirodu odjenuti duge hlače, majice ili majice dugih rukava i zatvorene cipele. Pridržavanjem ovih osnovnih mjera opreza rizik od uboda krpelja može se uvelike smanjiti. No, osim poduzimanja osobnih zaštitnih mjera, jednako je važno i očuvanje okoline kao sredstvo za smanjenje vjerojatnosti susreta s krpeljima.

Dosljedno održavanje travnjaka i grmlja bitno je za smanjenje staništa krpelja. Redovitom košnjom trave i šišanjem ukrasnog grmlja, osobito uz rubove travnjaka, prisutnost krpelja može se značajno smanjiti. Otpalo lišće i pokošenu travu zbrinite tako da ih bacite u smeće ili dodate na kompostnu hrpu. Ako se smatra potrebnim, razmislite o korištenju kemijskih repelenata duž perimetra dvorišta kako biste dodatno smanjili populaciju krpelja.

Kako biste spriječili krpelje da se infiltriraju u prostor za sjedenje na terasi, razmislite o korištenju drveta ili šljunka kao podloge. Odlučite se za sunčano i suho mjesto unutar vašeg dvorišta za raspored sjedenja, jer krpelji preferiraju vlažna i zamračena okruženja. Osim toga, izbjegavajte postavljanje ležaljki neposredno uz područja s gustom vegetacijom ili zidove prekrivene lišćem.

Kako biste spriječili ulazak krpelja u vaš vrt ako se nalazi u blizini šume ili šumovitog područja, razmislite o postavljanju granice pomoću materijala kao što su iverje, pijesak, piljevina ili drobljeni kamen na obodu vašeg dvorišta. Ova fizička barijera može učinkovito smanjiti ulazak krpelja u vaš vrt.

Postoje specifične biljke koje posjeduju sposobnost tjeranja krpelja. Uključivanjem ovih biljaka u svoj vrt, možete učinkovito smanjiti populaciju krpelja na prirodan način.

U područjima gdje uspijevaju kadulja ili lavanda, prisutnost krpelja je znatno smanjena. Ove biljke posjeduju izvanrednu sposobnost odbijanja ne samo krpelja nego i raznih drugih insekata, a sve to vašem vrtu daje ugodan miris i estetsku privlačnost.

Američka borovnica (Callicarpa americana) poznata je po svojoj sposobnosti da tjera krpelje. Strateškim sadnjom ovih grmova oko prostora za sjedenje u vrtu možete uspostaviti sigurnu zonu bez krpelja.

Kada je riječ o zaštiti vaših voljenih ljubimaca, važno je biti svjestan da oni mogu nenamjerno unijeti krpelje u vaš dom dok se brčkaju u travi i istražuju vrt. Prije nego im dopustite ulazak, odvojite trenutak i temeljito pregledajte njihovo krzno ima li znakova krpelja i odmah ih uklonite. Kako biste dodatno zaštitili svoje krznene prijatelje, stvorite naviku redovitog korištenja proizvoda protiv krpelja koje preporučuju veterinari.

Prilikom izgradnje staje preporučljivo je smjestiti je na znatnoj udaljenosti od vašeg prebivališta kako bi se smanjio rizik od prodora krpelja koje nose krave ili koze u vaš životni prostor ili vrt. Kako bi se održalo okruženje bez krpelja, ključno je održavati čistoću u staji i provoditi rutinske kontrole životinja na krpelje.

Osim uvođenja biljaka za tjeranje krpelja i prakticiranja održavanja okoliša, postoji nekoliko dodatnih dostupnih mjera za trajno uklanjanje ovih dosadnih štetnika.

Nakon boravka vani redovito pregledavajte sebe i članove svoje obitelji na krpelje. Odlučite se za odjeću svjetlijih nijansi kako biste lakše otkrili krpelja.
Kako biste stvorili sigurno i zdravo okruženje bez krpelja, preporučuje se nanošenje eteričnog ulja limunske trave, prirodnog repelenta, na kožu i odjeću. Poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza i provedbom mjera za održavanje svog okoliša, možete uvelike smanjiti vjerojatnost ugriza ovih potencijalno opasnih stvorenja. Poduzmite inicijativu za nabavu ovih biljaka, marljivo se brinete za svoj vrt i dom i uživajte u bezbrižnosti koju donosi okruženje bez krpelja.