KUVARI OTKRILI KAKO DA KISELI KUPUS POTRAJE DO LJETA: Najvažniji je 1 savjet – trik znaju samo profesionalci

Mnoštvo domaćica trenutno je zaokupljeno pripremom ukusnih jela od kiselog kupusa.

Kad to pomenemo, odmah nam se u mislima okrene slatka sarma, podvarak i pirjani kiseli kupus…

Manje poznata činjenica je da postoji tehnika kojom se produžava njegov vijek trajanja i sprječava kvarenje, što je trik koji mnogi često ne primjećuju.

Većina pojedinaca doživi neuspjeh i prije početka toplog vremena, ali se ta okolnost može promijeniti samo pridržavanjem uputa kulinarskih stručnjaka.

Prije upotrebe posuda za kiseljenje kupusa, provjerite jesu li suhe i čiste tako što ćete ih oprati toplom vodom, sodom bikarbonom i sirćetom.

Uvjerite se da su posude temeljito osušene i pažljivo ih pregledajte kako biste bili sigurni da nema pukotina ili ogrebotina.

Ne zaboravite da izvršite pritisak i na kupus! Pronađite kamen odgovarajuće veličine koji se može staviti u bure ili rezervoar kada se napuni kupusom.

Da bi se spriječilo izlaganje zraku, ključno je kiseliti kupus u odgovarajućoj bačvi ili posudi, ovisno o željenoj količini kiseljenja.

Kako bi zaštitili kupus, neki pojedinci odlučuju da preko njega stave plastičnu vrećicu napunjenu vodom, ali ova metoda predstavlja rizik od pucanja vrećice; stoga je preporučljivo procijeniti veličinu bureta i količinu kupusa.

Za očuvanje kvaliteta kiselog kupusa ključno je čuvati ga na umjerenoj temperaturi. To znači izbjegavanje pretjerano hladnih okruženja. Idealan temperaturni raspon za skladištenje kiselog kupusa je između 0 i 5 stepeni Celzijusa. Ako temperatura poraste iznad ovog raspona, postoji opasnost da kupus postane pretjerano kiseo ili dehidriran.

Kupus ima potencijal da se smrzne ili izgubi svojstva kada je izložen nižim temperaturama. Da bi se izbjegla potreba za prenošenjem salamure, jednostavno rješenje je da se na kupus stavi pamučna krpa i sol. S vremenom će se sol postepeno otopiti i taložiti na dnu bačve.

Pokrijte kamen krpom kako biste osigurali pravilno skladištenje. Preporučljivo je držati kiseli kupus u slabo osvijetljenom prostoru, jer izlaganje svjetlu može negativno utjecati na njegovu boju i okus. Izbjegavajte čuvanje kupusa na direktnoj sunčevoj svjetlosti ili u neposrednoj blizini izvora umjetne svjetlosti.