MAJST0R STANOJE 0TKRIO KAKO SAMI DA OČISTITE KLIMU: Njega ljudi zovu kao sumanuti ovih dana, UŠTEDITE PARE

Kako biste održali jamstvo i zaštitili svoju dobrobit, ključno je da svoj klima uređaj servisirate jednom godišnje ili dvaput godišnje. Time ne samo da osiguravate povoljnu klimu nego pridonosite i uštedama u kućnom budžetu. Tražeći savjet od Stanoja, stručnjaka iz renomiranog servisa klima uređaja u Beogradu, raspitali smo se o optimalnom vremenu čišćenja klima uređaja. Prema Stanojevim riječima, travanj se već može smatrati pomalo zakašnjelim za ovaj zadatak.

Prema riječima majstora, optimalno razdoblje za čišćenje je kraj veljače ili tijekom mjeseca ožujka, unatoč velikom broju ljudi. Iako su dostupne brojne usluge, lista čekanja se kreće od 7 do 10 dana, objašnjavaju za MONDO.

Kada je riječ o redovitom održavanju klima uređaja, obično postoje dvije mogućnosti: mali servis i veliki servis. Dilema se javlja kod odluke koji odabrati. Prema riječima majstora Stanoja, njegova stručnost leži u rješavanju velikih popravaka. Međutim, on je više nego spreman uputiti pojedince kako sami izvršiti manje popravke, omogućujući im da uštede novac u tom procesu.

Na kompaktnoj servisnoj stanici filtri prolaze kroz proces temeljitog čišćenja. Tretiraju se asepsolom ili drugom tekućinom za dezinfekciju. Alternativno, mogu se oprati deterdžentom i vodom, nakon čega slijedi jednostavno ispiranje i brisanje krpom prije ponovnog postavljanja. Kako bi izbjegli troškove na servisu, pojedinci imaju mogućnost sami obaviti ovaj zadatak. Međutim, za opsežnije održavanje, savjetuje se razmotriti učestalost korištenja klima uređaja. Ukoliko se uređaj koristi isključivo za grijanje, potrebno je jednom godišnje napraviti veliki servis koji uključuje čišćenje turbine, isparivača i u većini slučajeva vanjske jedinice. Majstor je detaljno obrazložio i naglasio da se mali servis može obaviti samostalno na godišnjoj razini.

Kako bi se osiguralo da je turbina u optimalnom stanju za manji servis, ključno je prvo provesti temeljito čišćenje ili, točnije, dati dovršiti sveobuhvatan veliki servis. Kako možemo osobno pregledati turbinu?

Prema riječima majstora Stanoja, da bi se pokrenula funkcija grijanja klima uređaja potrebno ga je aktivirati, uvući krilce i isključiti struju. Nakon toga jednostavno usmjerite izvor svjetla, poput svjetiljke ili baterije telefona, prema području turbine kako biste pregledali ima li znakova plijesni ili prljavštine. Ako su takva onečišćenja prisutna, to ukazuje na potrebu za sveobuhvatnom uslugom održavanja.

Ima li Eco mod ikakvu praktičnu vrijednost i koliko može pridonijeti uštedi novca? Stručnjak sugerira da se aktiviranjem ekološkog načina rada može smanjiti potrošnja energije uz istodobno povećanje temperature. Međutim, ako vam je namjera hlađenje, eko način rada postaje beznačajan.

Je li preporučljivo otvoriti prozor dok klima uređaj radi i ako da, kada bi bilo prikladno vrijeme za to?

Istaknuo je važnost jutarnjeg prozračivanja prostorija i pravovremenog brtvljenja kako bi se spriječio gubitak energije. Primjećeno je da klima uređaj nema nikakve mogućnosti filtriranja, stoga ne pročišćava niti filtrira zrak zbog nepostojanja potrebnih filtera.

Je li potrebno da klima uređaj neprekidno radi?

Na kraju je pojasnio kako je korištenje klima uređaja tijekom cijelog dana uobičajena praksa. Međutim, opseg potrošnje energije ovisi o tome je li klima uređaj uobičajeni model ili inverterski model. U slučaju inverterskog klima uređaja, on će trošiti znatno manje energije u odnosu na standardni klima uređaj.