MOŽE IZAZVATI TROVANJE: Ako ovo primjetite na luku, obavezno ga bacite

Zbog svog izrazitog okusa, luk je svestran sastojak koji može oplemeniti svako jelo. Mogu se kuhati ili uživati ​​sirovi. Ako se pravilno skladište, imaju dug rok trajanja koji može trajati nekoliko mjeseci. Međutim, znanstvenici upozoravaju da postoji jedan poseban scenarij u kojem mogu predstavljati zdravstveni rizik.

Večernji prenosi da iako je luk općenito poznat po svojoj izdržljivosti i dugovječnosti, važno je napomenuti da nije neosjetljiv na štetu. Unatoč poduzimanju svih potrebnih mjera opreza za odgovarajuće skladištenje, može doći trenutak kada se klijanje ne može izbjeći.

Proces klijanja, koji je prirodna pojava u različitom povrću poput luka, češnjaka i krumpira, bitna je faza u životnom ciklusu biljaka. Klijanje se događa kada postoje potrebni uvjeti za rast biljke, a ono što je posebno fascinantno je da se može dogoditi i bez sadnje u tlo.

Postavljanje luka u dobro osvijetljeno, ugodno i vlažno okruženje ubrzat će proces nicanja. Ova pojava služi kao jasan znak biljkama da je dolazak proljeća blizu.

Na moje iznenađenje, konzumacija proklijalog luka ne predstavlja nikakvu štetu, pod uvjetom da luk nije u stanju raspadanja ili gnječenja. Potpuno je sigurno konzumirati sve komponente proklijalog luka; jedini nedostatak je što nema željenu slatkoću i umjesto toga ima gorak okus.

Prema upozoravajućim savjetima znanstvenika, strogo se ne savjetuje konzumacija luka koji je mekan, pokvaren ili pokazuje znakove plijesni.

Luk koji se pokvario može predstavljati prijetnju zdravlju zbog svoje potencijalne toksičnosti i štetnih učinaka.