MRŠAVITE DOK JEDETE: Čuveni doktor podelio trik sa vodom, koji pomaže da se kilogrami ne lijepe

Značaj sporijeg konzumiranja hrane ističe dr. Michael Mosley kao sredstvo za kontrolu težine i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Brzo jedenje može doprinijeti debljanju jer ometa sposobnost tijela da prepozna sitost, što se događa kada se hormoni koji reguliraju glad otpuštaju s malim kašnjenjem.

Kakav utjecaj ima sporiji tempo prehrane na tjelesnu težinu?

Na proces probave i osjećaj zadovoljstva nakon obroka utječe brzina kojom jedete. Ako ne žurite i jedete polako, dopuštate hrani da dospije u tanko crijevo, gdje se nalaze receptori odgovorni za otkrivanje hrane. Obično je potrebno oko 30-40 minuta od početka obroka da ti receptori signaliziraju mozgu da ste pojeli dovoljno hrane.

Istraživanje provedeno na temu sporog hranjenja dalo je značajna saznanja.

Nalazi istraživanja provedenog 2018. godine, u kojem je sudjelovalo gotovo 60.000 pojedinaca, otkrili su da oni koji obroke konzumiraju sporije imaju 42% manji rizik od razvoja pretilosti. Novija istraživanja, koja su predvodili profesor Tim Spector i Zoe Nutrition tim 2023., pokazuju da brzo jedenje može rezultirati većom konzumacijom hrane i povišenim razinama šećera u krvi.

Dr. Mozli nudi vrijedne smjernice o umijeću uživanja u jelima u laganom ritmu.

Odlučite se za objedovanje za stolom umjesto da hranu konzumirate stojeći ili ispred televizora. Na taj način možete se koncentrirati na svoj obrok i uživati ​​u svakom zalogaju ležernijim tempom.
Odlučite se za domaća jela umjesto ultraprerađenih jela jer su obično bogatija vlaknima i zahtijevaju više žvakanja, što rezultira sporijim tempom jela. Kako biste dodatno potaknuli osjećaj sitosti, pokušajte pijuckati vodu između zalogaja tijekom obroka.

Primjenjujući ove prijedloge, pojedinci mogu učinkovito kontrolirati svoju težinu i smanjiti vjerojatnost dobivanja dijabetesa tipa 2, što u konačnici dovodi do boljeg životnog standarda. Štoviše, usvajanje pažljivog pristupa našim prehrambenim navikama može potaknuti pozitivnu vezu s hranom i promicati usvajanje zdravije prehrambene prakse.