Naljepnice na Bananama nisu tu bez razl0ga: Kad vidite šta znače, 0BAVEZN0 ćete ih gledati, a jedan BR0J na njima je P0SEBN0 važan

Uobičajeno je da naljepnice koje se nalaze na bananama, kao i na drugom voću, često budu zanemarene i uklonjene bez puno razmišljanja. Međutim, ove skromne etikete imaju moć da komuniciraju važne informacije o uzgoju voća. Pored imena proizvođača, ove naljepnice sadrže i numeričke podatke koji pružaju uvid u specifične metode korištene tokom procesa uzgoja.

Kada pogledate etiketu pored imena proizvođača, ako primijetite niz od četiri broja koji počinju s brojem tri ili četiri, to znači da je voće uzgajano uz upotrebu sintetičkih gnojiva. Na primjer, limuni su označeni kodom 4033, dok su banane označene kodom 4011.

Ako etiketa na voću prikazuje niz od pet brojeva, počevši od devet, to znači da je voće organsko, što znači da je uzgajano prirodnim putem bez upotrebe pesticida.

Kada izjava započinje brojem “8”, to znači da je predmetna namirnica podvrgnuta genetskoj modifikaciji, poznatoj kao GMO. Primjer toga može se vidjeti kod vrsta banana označenih kao 84011. GMO, što znači genetski modifikovani organizmi, su živa bića čiji je genetski sastav promijenjen primjenom tehnika genetskog inženjeringa.

U Srbiji je strogo zabranjen uzgoj, prodaja i konzumacija genetski modifikovane hrane, a zakonom je ograničen udio GMO-a u proizvodima biljnog porijekla na 0,9 posto.