NARODNO VJEROVANJE SE ISPUNILO: Pao snijeg u APRILU- Evo kakav ostatak godine je pred nama! (FOTO)

Na nasim prostorima ne mozemo da vidimo cesto da se desi da snijeg padne u aprilu ali vjerovali ili ne i to ima jaku simboliku. prema vjerovanju nekom nagli vremenski preokret je opomena prirode za ljude da trebaju da pripaze na ponasanje ali da se rijese i dilema koje ih godinama muce.

PREMA narodnom vjerovanju ovdje se radi o “Babinim hukama” koje traju od marta pa cak i do polovine aprila kao sto je i bio slucaj. Tada se moze desiti da je leden vjetar i da se desi i susnjezica.

Kako je proljece inace vrijeme za novo buđenje prirode, novo rađanje i stvvaranje nove harmonije ako do toa ne dodje priroda nas opominje da treba da pazimo na ponasanjem i da zivimo u skladu sa prirodom jedni sa drugim a ne drugi protiv drugih i sami sa sobom.

Narodna mudrost inace kaze:

“Udaj se u aprilu jer je to uzitak za nju i uzitak za njega” A osobe koje su rodjene u aprilu imaju posebne osobine Djeca koja se rode u aprilu su vedra duha i dobronamjerna. Sklone su nace sali i pozitivni su. Omiljeni su u drustvu, vole provod a cuvanje tajne je specijalnost njihova.

EVO KAKVA NAS GODINA CEKA PO NARODNOM VJEROVANJU:

– Ako je april lijep ruzan ce biti maj

– Ako je april vlazan onda je valjan

  • Aprilska kisa je blagoslav a majska jos bolja
  • Poslije aprilske grmljevine  vise mraza nema
  • Sto je april ljepsi i tisi to je maj mocniji