NIJE ISTO SA 30 I 60: Doktor pokazao tabelu normalnog krvnog pritiska za vaše godine

Ideja da se jedna vrijednost može univerzalno primijeniti na sve pojedince je pogrešna.

Kako pojedinci stare, njihove se razine krvnog tlaka mijenjaju. Standardi za 30-godišnjaka i 60-godišnjaka neće se poklapati. Kada krvni tlak padne unutar prihvatljivog raspona, to znači opću dobrobit tijela i pravilan rad srca.

Razina krvnog tlaka određena je snagom i brzinom kontrakcija srca, kao i volumenom krvi koju ono pumpa u minuti. Osim toga, karakteristike krvi i otpor stijenki krvnih žila igraju ključnu ulogu u ovom procesu.

Kada se razine poremete, može se pojaviti niz problema, što naglašava važnost njihovog brzog rješavanja.

Čimbenici koji određuju normalnu razinu stresa pojedinca uključuju njihovu fizičku građu, prisutnost bilo kojeg temeljnog zdravstvenog stanja i druge povezane čimbenike. Prema Medical Networku, može se zaključiti da svaka osoba ima svoj jedinstveni prag za ono što se smatra normalnim stresom.

Uzmimo, na primjer, osobe u dobi od 30 do 34 godine. Očitanje krvnog tlaka od 121/80 smatra se normalnim. Međutim, ako očitanje padne ispod (110/77) ili premaši (134/85) ovaj raspon, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć. Slično tome, za one u dobi od 50 do 54 godine normalan krvni tlak je 129/85, što je više u usporedbi s osobama koje su dva desetljeća mlađe.

Korelacija između dobi i normalnog krvnog tlaka vidljiva je pregledom tablice. Promjene krvnih žila, srčanog mišića i drugih tjelesnih organa povezane s godinama pridonose povećanju krvnog tlaka s godinama.

Razni zdravstveni problemi mogu proizaći iz povišenog i sniženog krvnog tlaka. Kako bi se točno utvrdila njegova točna razina, nužno je dosljedno promatrati i dokumentirati mjerenja tijekom nekoliko dana.