OBAVEZNO PRATITE: VITAMIN B UJUTRO, MAGNEZIJ NAVEČER- Evo kako po rasporedu treba da uzimate suplemente ako mislite da vam POMOGNU

DANAS govorimo o tome kako i zasto uzimati suplemnte.

Sada je situacija takva da nam raste popularnost fitnes trendova i zdravog nacina zivota sve je cesce da se koriste suplementi posebno u situacijama kada hranom to ne mozemo dovoljno da unesmo. Razlog za uzimanje sumplemenata moze da bude razni: nepravilna prehrana, nedostatak izlaganja suncu, problemi sa probavom, umor. slaba kosa koza i nokti, potreba za vecim unosom nutrijenata radi inteziteta treninga ili jednostavno jacanje imuniteta.

Ono sto se treba naglasiti jeste da to nisu lijekovi i naravno da se mogu kupiti i bez recepta. Ima ih i u razlicitim oblicima kao sto su tablete, kapsule, prah ampule. Ipak treba imati na umu da one ne mogu da zamijene uravnotezenu prehranu i da ne djeluju inace kao terapija.

KADA DA SE UZIMAJU VITAMINI I MINERALI

Najsigurnije da se konsultujete sa nutricionistom, ljekarom ili farmaceutom posebno ako vam je utvrđeno da vam nesto nedostaje. stalno uzimanje suplemenata posebno u vecim kolicinama moze da bude stetno. Prekomjeran unos jednog vitamina ili minerala moze da unisti ravnotezu.

Simpotmi koji mogu da ukazuju da imate nedostatak vitamina i minerala su grcevi u misicima, anemija, infekcije, sporo zacjeljivanje rana, slab apetit, krhka kosa i nesanica.

EVO KADA DA UZIMATE VITAMINE:

Jutarnje vrijeme je najbolje za zeljezo, vitamin B12 i c koji pomaze kod umora, A vitamin C pomaze kod apsorpcije zeljeza.

Vitamin D, Kalcij, omega 3 masne kiseline i magnezij je najbolje da se uzme navece radi zdravlja kostiji i misica.Vitamini kao sto su A,K,D,E i cink je najbolje uz obrok.

Pored dodataka prehrane jako je vazno da se unosi uravnotezena prehrana i kvalitetan san.