OVA BILJKA JE ZDRAVIJA OD BIJEL0G LUKA: Snižava pritisak, prirodni čistač krvi, jetre i žući – UB1CA SVIH OTR0VA U 0RGANIZMU

Divlji luk, poznat i kao “medvjeđi luk” ili “ubica otrova” u narodu, predstavlja biljku od izuzetne ljekovite vrijednosti, koja se smatra jednom od najkorisnijih za pročišćavanje krvi, jetre i probavnog sistema.

Osim toga, divlji luk može biti efikasan u snižavanju visokog krvnog pritiska i sprečavanju razvoja ateroskleroze, čime blagotvorno utiče na cjelokupni kardiovaskularni sistem. Također, pomaže u ublažavanju simptoma glavobolje i nesanice te olakšava disanje kod bronhitisa, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima i sposobnosti ubrzanja procesa zacjeljivanja rana.

Neki stručnjaci ističu da je divlji luk zdraviji od bijelog luka, jer je bogat alicinom, koji, pod uticajem kisika, može održavati krvne sudove mladima i elastičnima. Također, divlji luk je bogat eteričnim uljima, vrijednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C i karotenom.

Poznati njemački travar Johan Kinkle posebno naglašava važnost divljeg luka, tvrdeći da redovna konzumacija ovog ljekovitog bilja može doprinijeti potpunom zdravlju.

Sremuš se može koristiti kao svježa salata uz zelene salate ili kao dodatak supama, pružajući koristi u liječenju visokog krvnog pritiska i promovirajući opće zdravlje.