Ova čarobna voda TRENUTNO oživljava svaku trulu 0rhideju

Prisutnost ove biljke u modernim kućanstvima apsolutno je neophodna. Ipak, njegovanje njezinih potreba zahtijeva drugačiji pristup u odnosu na druge vrste biljaka. Orhideje posebno zahtijevaju određenu razinu razumijevanja. Određivanje odgovarajuće količine sunčeve svjetlosti ili sjene, optimalna rutina zalijevanja, vrijeme i način presađivanja te odabir najprikladnije posude ključni su aspekti s kojima se morate upoznati. Nastavite čitati kako biste stekli znanje o ovim temama.

Sa svojom prirodnom i sofisticiranom privlačnošću, elegantna i egzotična orhideja dugo je bila tražena kao ultimativni ukras interijera, dodajući dašak profinjenosti u svaki kutak i pukotinu. Njegove privlačne pastelne nijanse, nježne latice i bujno lišće donose dašak svježeg zraka u svaki prostor. Međutim, unatoč svojoj neosporivoj ljepoti, orhideje su poznate po tome što su osjetljive i zahtjevne za njegu kao kućne biljke. Održavanje orhideja zahtijeva jedinstven pristup u usporedbi s drugim sobnim biljkama, ali uz pravilno vodstvo i savjete stručnjaka, ovi zadivljujući cvjetovi mogu krasiti vaš dom godinama koje dolaze!

POLOŽAJ

Osmišljena posebno za unutarnje prostore, orhideja uspijeva u područjima bogatim prirodnim svjetlom, kao što je prozorska daska. Uz pravilnu njegu, cvjetat će više puta tijekom godine. Međutim, važno je zaštititi orhideju od intenzivne sunčeve svjetlosti, jer to može oštetiti njezino osjetljivo lišće. Ako primijetite bilo kakve znakove oštećenja od sunca, preporučljivo je držati orhideju na sadašnjem mjestu, ali koristiti zavjese kako biste stvorili prepreku između prozora i biljke.

ZALIJEVANJE

Da bi orhideja cvjetala, potrebna joj je voda, ali ne voli pretjerano i često zalijevanje. Najbolje je održavati tlo u vlažnom stanju i osigurati vodu tek kada primijetite da se supstrat počinje sušiti i korijenje postaje potpuno bijelo. Sočni listovi orhideje čuvaju vodu, pa se ne morate brinuti da će se osušiti. Prilikom zalijevanja vodite računa da koristite vodu koja je odstajala i dosegla sobnu temperaturu. Međutim, ključno je izbjegavati izlaganje orhideje tekućoj vodi.

Optimalna metoda za hidrataciju orhideja uključuje tehniku ​​”namakanja”. Započnite odabirom posude koja je veća od one u kojoj se trenutno nalazi orhideja. Napunite posudu vodom sobne temperature i potopite teglu s orhidejom na približno 20 minuta. Nakon isteka vremena izvadite orhideju iz vode i ostavite da se ocijedi prije nego što je vratite u prvobitni položaj. Tijekom naknadnih dopuna vodom, dodajte preporučenu količinu gnojiva dva puta mjesečno tijekom proljetne i ljetne sezone. Osim toga, dok uranjate orhideju, lagano poprskajte lišće vodom kako biste bili dovoljno navlaženi. Ovaj postupak ne samo da pomaže u uklanjanju prašine s lišća, već također olakšava bolje disanje orhideje.

Optimalna temperatura za orhideje je obično oko 22 °C, osiguravajući da uvijek ostane iznad 10 °C i ispod 30 °C. Orhideje uspijevaju u vlažnom okruženju, budući da se prirodno nalaze u tropskim i suptropskim područjima s visokom razinom vlage u zraku. Kako bi se orhidejama osigurala potrebna vlažnost, važno je održavati razinu vlažnosti zraka između 60 i 80%.

Kako biste korijenu orhideje osigurali dovoljno vlage, stavite plastičnu teglu u kojoj se nalazi orhideja u veću teglu napunjenu šljunkom i vodom. Ključno je da tegla za orhideje nije uronjena u vodu, već postavljena uz nju. Isparavanje vode učinkovito će opskrbiti korijenje potrebnom vlagom. Za optimalnu kontrolu vlage, postavite ovlaživač zraka u blizinu orhideje, osiguravajući da učinkovito održava potrebnu razinu vlažnosti posebno u blizini biljke. Ako je moguće, razmislite o postavljanju u kuhinju ili kupaonicu gdje je prisutna prirodna svjetlost. Isparavanje vode iz tuševa ili kulinarskih aktivnosti pridonijet će procvatu orhideje.

TRANSPLANTACIJA

Nije potrebno da se orhideje stavljaju u prostranu posudu za rast; zapravo će biti dovoljna ista mala staklenka u kojoj su isprva kupljeni. Ako je staklenka napravljena od plastike, to je još povoljnije jer olakšava uklanjanje zapetljanog korijenja tijekom presađivanja. A u slučaju da uklanjanje biljke s netaknutim korijenjem postane izazovno, jednostavno rješenje je rezati plastiku i izvaditi biljku.

Za optimalno praćenje stanja korijena bilo bi dobro da staklenka bude izrađena od prozirne plastike. Poboljšana cirkulacija zraka među korijenjem dodatna je pogodnost koja može pridonijeti bujanju orhideje, što se može postići korištenjem tegle s perforacijama. Indikacija da orhideja zahtijeva presađivanje je kada supstrat koji okružuje korijenje postane pretjerano mekan i pretvara se u kašastu konzistenciju.
Korištenje kokosovog supstrata je vrlo preporučljivo za orhideje. Nema razloga za brigu ako korijenje počne viriti iz posude jer je to sasvim normalno i korisno za biljke. Međutim, ako primijetite bilo kakve znakove truljenja korijena, preporučljivo je presaditi orhideju i prethodno ukloniti zahvaćeno korijenje. Do truleži korijena obično dolazi kada je orhideja prezalivena i nije pravilno ocijeđena nakon zalijevanja.