OVA TABELA ĆE VAM POKAZATI JESTE LI DEBELI: Ako Mislite Da Niste, Dobro Pogledajte Svoj Odnos Težine I Visine, Sigurno Ćete Se IZNENADITI

U današnjem društvu sve se više raspravlja o težini, gojaznosti, gubitku težine, vježbanju i održavanju zdrave prehrane. Unatoč obilju dostupnih informacija o zdravoj ishrani i vježbanju, broj osoba koje su klasificirane kao gojazne i dalje raste. Ovaj fenomen je posebno intrigantan zbog činjenice da su mnoge komponente zdrave prehrane sada pristupačnije i lakše nego ikada prije. Osim toga, internet nudi mnoštvo rutina vježbanja i video zapisa koji se mogu izvoditi u udobnosti vlastitog doma, bez potrebe za bilo kakvom opremom. Uz tako zgodne i isplative opcije koje su dostupne, jednostavno ne postoje valjani izgovori za neuključivanje u zdrav način života.

Klima u našoj regiji igra značajnu ulogu u oblikovanju naših preferencija u hrani, jer mi preferiramo začinjena i ukusna jela kuhana s izdašnim količinama ulja i masti. Ova vrsta kuhinje, koja uključuje puno pečene i pržene hrane, može imati štetan utjecaj na naše zdravlje, posebno na zdravlje srca i krvnih žila. Upravo iz tog razloga promicanje edukacije o zdravim prehrambenim navikama postaje sve važnije. Nutricionisti i fitnes treneri aktivno rade na podizanju svijesti o ovom problemu. U skladu s tim, danas predstavljamo tabelu koja je posebno dizajnirana za profesionalce da izračunaju idealnu težinu na osnovu visine i strukture tijela.

Pozivajući se na ovu tabelu, možete odrediti svoju idealnu težinu sa najvećom preciznošću. Vrlo je vjerovatno da je značajan broj pojedinaca klasifikovan kao gojazan na osnovu ovih informacija. Ovo služi kao oštar podsjetnik na naš kolektivni nedostatak svijesti o pravim implikacijama gojaznosti. Zapravo, značajan dio stanovništva na ovom području može se kategorizirati kao gojazan, iako smo to postepeno prihvatili kao novi društveni standard. Zabrinjavajuće je promatrati kako se naša percepcija “normalne težine” nastavlja mijenjati kako stopa gojaznosti raste. Podstičemo vas da podijelite svoje mišljenje o tome šta ova tabela otkriva u odeljku za komentare ispod.