Ovaj TRIK će držati krpelja podalje ovog ljeta. Zaboravite sredstva za odbijanje mirisa. Ovo će vam ušted

Na češkom selu zamjetan je porast prisutnosti krpelja. Kako bismo se zaštitili od ovih nametnika, bitno je dati prioritet provedbi ovih jednostavnih preventivnih mjera.

Primarna zabrinutost u vezi s krpeljima i ljudskim zdravljem proizlazi iz njihove sposobnosti prenošenja štetnih bolesti, posebno lajmske bolesti, kao što je istaknula dr. Debra Sullivan, te encefalitisa koji prenose krpelji. Stoga je ključno biti dobro informiran o tome kako se zaštititi od ovih parazita, pogotovo jer su prema stručnjacima postali sve rašireniji u češkoj prirodi. Primjena učinkovitih preventivnih mjera, poput korištenja prirodnih repelenata i prikladnog odijevanja pri izlasku na otvoreno, može značajno pomoći u zaštiti od ugriza krpelja.

Ako tražite način da se zaštitite od krpelja bez pribjegavanja kemijskim i skupim repelentima, eterična ulja mogu biti izvrsna alternativa. Prema dr. Debri Rose Willson, određene sorte poput limunske trave, cedra i paprene metvice pokazale su se posebno učinkovitima. Ne samo da ćete se zaštititi od ovih dosadnih parazita, nego ćete također uživati ​​u ugodnom mirisu i držati podalje druge nametnike poput komaraca i mrava.

Za pojačanu prevenciju protiv krpelja razmislite o kombinaciji više ulja jer se ova metoda pokazala još uspješnijom. Prilikom odlaska u prirodu preporučljivo je kloniti se gusto zaraslih područja koja obiluju travom i grmljem jer su to glavna mjesta na kojima krpelji obitavaju, smatra dr. Debra Sullivan. Osim toga, bitno je prikladno se odjenuti, odlučiti se za duge hlače, košulju dugih rukava i kvalitetne čizme.

Dr. Jill Seladi-Schulman savjetuje da je zaštita vašeg vrta od krpelja ključna. Da biste to postigli, važno je održavati svoj vrt tako da ga temeljito kosite i čistite sva područja na kojima bi mogli boraviti krpelji, poput hrpe drva i drugih prirodnih materijala koji pružaju utočište raznim životinjama, uključujući miševe i štakore. Osim toga, bitno je provjeriti svoje ljubimce na krpelje nakon što su bili vani. Dodatne informacije o učinkovitom uklanjanju pričvršćenih krpelja potražite u našem članku o Zdravé Stravování.