Ovo je najbolji dodatak za MUŠKATLE: samo ulijte jedan u vodu i gledajte čuda

Kako biste osigurali ljepotu i zdravlje vašeg cvijeća tijekom cijele godine, neophodna je pravilna njega. Uz smještaj na povoljno mjesto i redovito zalijevanje, važno je svojim biljkama osigurati kvalitetan prirodni dodatak. To će vam omogućiti da cijenite njihovu ljepotu tijekom svake sezone!

Teško je zamisliti rezidenciju lišenu živopisnog ukrasa raskošnih muškatnih nijansi na terasama i balkonima. Muškat, biljka poznata po svojoj zahvalnosti i otpornosti, uspijeva u sunčanom okruženju. Optimalni uvjeti za njen rast i cvjetanje su temperature od 10 do 30°C i umjereno navodnjavanje. Međutim, pretjerano zalijevanje je štetno za muškat jer može dovesti do propadanja korijena.

Kako biste pospješili rast i cvjetanje mošusnih cvjetova, važno ih je redovito gnojiti. To podrazumijeva korištenje tekućeg gnojiva koje sadrži bitne hranjive tvari kao što su fosfor, dušik, kalij i magnezij. Međutim, ako tražite jeftiniju opciju, razmislite o upotrebi povidon-joda, koji se obično koristi u medicini za dezinfekciju rana. Jednostavno dodajte jednu kap povidon-joda u litru vode, pazeći da je dobro promiješana prije nego što je izlijete oko rubova posude s biljkom, izbjegavajući izravan kontakt s lišćem. Preporučuje se provoditi ovu rutinu gnojidbe svake druge nedjelje umjesto češće. Čineći to, svjedočit ćete izvanrednoj transformaciji u zdravlju i živosti vaših mošusnih cvjetova. Jod posjeduje sposobnost neutraliziranja štetnih bakterija i gljivica uz istodobno poticanje rasta. Još jedan koristan kuhinjski trik uključuje korištenje kore od banane. Ostavite koru banane da se namoči preko noći u litri vode, a zatim upotrijebite tu vodu za hidrataciju cvijeća. Prirodni spojevi prisutni u kori banane pružit će dodatnu hranu i potporu vašim biljkama.

Slično kao što vitamini B potiču rast i razvoj našeg tijela, oni također imaju pozitivan učinak na zdravlje vašeg cvijeća. U litri vode razmutite malo svježeg pekarskog kvasca sa žličicom šećera. Pustite otopinu da odstoji nekoliko sati, zatim je ponovno dobro promiješajte prije nego što je ulijete u muškat.

Bitna je pravilna njega, a ne samo hranjenje. Kako biste pospješili rast novih grana, važno je redovito odrezati sve suvišne grane s mošusnih cvjetova.

BONUS:

Od davnina je mošus (Pelargonium spp.) bio omiljeno ljetno cvijeće koje je krasilo prozore domova naših baka. Čak iu modernoj arhitekturi, ovo cvijeće još uvijek ostavlja zadivljujući dojam svojim obilnim, živim i raznolikim nizom dvostrukih ili pojedinačnih cvjetova. Njihova veličina može varirati od sitnih i kompaktnih, koji dosežu visinu do 30 cm, do visokih i veličanstvenih, koji dosežu visinu do 60 cm. Ne samo da su nevjerojatno otporni, već zahtijevaju i minimalno održavanje, što ih čini idealnim izborom za svakog vrtlara.

Slovenski mošus, omiljen među entuzijastima cvjetnih mirisa, u novije je vrijeme stekao popularnost zbog svog obilnog lišća i impresivno dugih stabljika (otpalo lišće može se protezati i do 100 cm). Pridržavajući se sljedećih smjernica, možete osigurati da vaši mošusni cvjetovi bujaju i cvjetaju tijekom cijelog ljeta, pretvarajući vašu terasu u zadivljujući prizor.

Savršeno mjesto za ove biljke je ono koje ima dovoljno sunčeve svjetlosti dio dana, po mogućnosti ujutro prije 11 sati. Također je važno da područje bude dobro osvijetljeno, ali ne i izravno izloženo sunčevoj svjetlosti cijeli dan. Ove biljke uspijevaju u temperaturnom rasponu od 10°C do 27°C. Tijekom ljetnih mjeseci, kada temperature imaju tendenciju porasta, biljke mogu imati koristi od osvježavajućeg popodnevnog kišnog pljuska, sve dok se sav višak vode pravilno odvodi.

Proces presađivanja, zalijevanja i gnojidbe bitan je za rast i ishranu biljaka.

Ako biljke presađujete u običnu teglicu duljine 50 cm, obavezno uključite dvije različite vrste muškata. No, ako se odlučite za viseću teglicu, bit će dovoljna jedna sadnica. Tijekom prvih 15 dana nakon presađivanja preporuča se zalijevanje biljaka isključivo čistom vodom. Nakon tog razdoblja možete započeti s primjenom gnojiva.
Kako bi se osigurao snažan rast slovenskog mošusa, važno mu je osigurati dovoljno hrane redovitom hranom za cvijeće u trajanju od 7-10 dana. Vrijedno je napomenuti da mošusna loza ne uspijeva u pretjerano vlažnim uvjetima i zapravo bolje podnosi sušu nego pretjerano zalijevanje.

obrezati

Nema potrebe za obrezivanjem u ovom trenutku, jer će zreli cvjetovi prirodno sami opadati. Međutim, kada završi sezona cvatnje (u listopadu), preporuča se obrezivanje biljke na 30 cm i čuvanje na hladnom, dobro osvijetljenom mjestu. Preporučljivo je smanjiti zalijevanje tijekom zimskih mjeseci, ograničavajući ga na samo 2-3 puta. Važno je izbjegavati postavljanje biljke u zamračene, tople prostorije, jer to može rezultirati slabim i površnim pupoljcima, što u konačnici dovodi do propadanja biljke.

cvijet

Pelargonije cvjetaju od sredine travnja kroz cijelo ljeto, a često se nastavljaju iu jesen sve dok su noći ugodne.