Radnice Tražile Da Im Nabavi Ventilatore, Direktor Im Poručio: Ako Vam Je Vruće, Skinite Se U Gaće!

Kada su radnici zatražili respiratore, direktor je odgovorio šaljivom opaskom, sugerirajući da, ako im je vruće, razmisle o tome da skinu gaće.

Na upite novinara, Jumko je šutio i uzdržao se od bilo kakvog komentara o ovoj temi.

Kao odgovor na ekstremne temperature u proizvodnim pogonima, radnici tekstilne fabrike Jumko u Vranju, Srbija, uputili su apel menadžmentu za ugradnju ventilatora i klima uređaja.

Radnici jednog od pogona fabrike Jumka u Vranju u Srbiji dobili su različite odgovore od direktora kada su se raspitivali o dostupnosti klima uređaja. Neki od direktora su predložili da, ako se radnicima osjeća vruće, jednostavno skinu pantalone. Drugi su ispitivali da li ima klima uređaja na poljima iu radničkim domovima. Nadalje, navedeno je da čak ni uprava nije imala klimu, što implicira da to nije bilo za očekivati ​​ni za radnike.

Odgovor uprave na molbe radnika za ventilatore ili klima uređaje, zbog nepodnošljivih uslova rada u zagušljivim prostorijama sa temperaturama preko 35 stepeni, je sljedeći.

Nakon obraćanja portalu Nova.rs, jedan broj radnika Jumke izrazio je nezadovoljstvo zbog vrelih tropskih uslova u kojima su obavezni da rade.

Nakon više neodgovorenih molbi, žene u pojedinim tvornicama uzele su stvari u svoje ruke, organizirale su se i prikupljale sredstva za samostalno nabavku respiratora.

Radnik je izrazio ideju zamišljanja scenarija u kojem je većina prisutnih pojedinaca zaposlena na minimalnu platu i od njih se traži da izdvajaju dio svoje zarade. Određeni broj radnica izrazio je svoje pritužbe u vezi s negativnim efektima visokih temperatura na njihovu dobrobit.

Menadžment je, kao odgovor na njihove molbe za pomoć u kupovini ventilatora, predložio da, ako ne može da radi zbog vrućine, razmisli o tome da skine donji veš.

Na novinarsko pitanje Jumko je šutio i uzdržavao se od bilo kakvih primjedbi u vezi sa trenutnom situacijom.