SODA BIKARBONA U BAŠTI: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti!

Velike su šanse da imate nekoliko zapuštenih spremnika sode bikarbone koje leže po vašem domu i zauzimaju dragocjeni prostor. Ovaj neprocjenjivi bijeli prah ne smije propasti.

Stoljećima je soda bikarbona služila kao svestrana pomoć u raznim kućanskim poslovima poput čišćenja, dezinfekcije, pa čak i prve pomoći za ljepotu i zdravlje. Međutim, zanimljiva činjenica koje mnogi možda nisu svjesni je njegova potencijalna upotreba i kao korisne pomoći u vrtlarstvu.

Kada je u pitanju kontrola štetočina, soda bikarbona nadmašuje pesticide za nevjerojatnih 100 puta. Stvaranjem organskog spreja protiv pesticida, možemo učinkovito eliminirati insekte koji oštećuju biljke poput paukove grinje, istovremeno osiguravajući sigurnost korisnih insekata, sebe i okoliša.

Pomiješajte žličicu sode bikarbone, jednu trećinu šalice maslinovog ulja i jednu šalicu vode. Temeljito pomiješajte ove sastojke kako biste osigurali da se soda bikarbona potpuno otopi, zatim smjesu prebacite u raspršivač i nastavite s prskanjem po biljkama.

Za suzbijanje gljivičnih infekcija biljaka ovu otopinu nanosite svaki drugi dan dok biljka potpuno ne ozdravi. Ovaj sprej je učinkovit za ruže, vinovu lozu i grožđe u fazi plodonošenja.

Za učinkovitu zaštitu od insekata pomiješajte žlicu maslinovog ulja, žlicu sode bikarbone, nekoliko kapi tekućeg sapuna i razrijedite smjesu u 5 litara vode kako biste napravili sprej.

Kako biste zaštitili svoj povrtnjak od razornih sila insekata, nanosite ovu tekućinu jednom u tri dana.

Za iskorijenjivanje bilo kakve najezde mrava, vrlo učinkovita metoda uključuje korištenje mješavine sode bikarbone, šećera i octa. Započnite miješanjem pet žličica šećera u prahu sa sodom bikarbonom u zdjelici. Ključno je koristiti šećer u prahu, a ne kristal šećer, jer mravi posjeduju inteligenciju da razlikuju sodu bikarbonu od granula šećera. Usmjeravanjem na izvor, ovo će rješenje učinkovito eliminirati prisutnost mrava u vašem okruženju.

Ako želite eliminirati mrave, smrtonosna kombinacija je soda bikarbona i šećer. Kako biste osigurali potpuno iskorijenjivanje, upotrijebite bočicu s raspršivačem napunjenu jabučnim octom i prigušite trag mrava. Mravi će doživjeti svoju smrt jer ocat posjeduje snažan fungicid koji je za njih fatalan.

Za uspješan uzgoj biljaka ključno je odrediti PH razinu tla. To je zato što različite biljke imaju specifične zahtjeve, pri čemu neke uspijevaju u kiselom tlu, a druge preferiraju alkalne uvjete. Razumijevanjem PH vrijednosti tla, možete osigurati da biljke uzgajate u okruženju koje je pogodno za njihov rast i razvoj.

Kako biste procijenili kvalitetu svoje zemlje, možete provesti jednostavan test pomoću octa i sode bikarbone.

Da biste odredili alkalnost vašeg tla, prikupite uzorke tla iz raznih dijelova vašeg vrta ili dvorišta i stavite ih u zasebne čaše. Nastavite ulijevanjem octa u čašu sa zemljom. Ako tlo reagira stvaranjem pjene, to znači da je alkalno, s pH višom od 7.

U slučaju izostanka odgovora, nastavite s dobivanjem dodatnog uzorka i dodajte mješavinu sode bikarbone i male količine vode. Ako tlo pokaže reakciju pjenjenja, to ukazuje na razinu pH ispod 7, što ukazuje na prisutnost kiselog tla.

Poboljšajte ljepotu svog cvijeća s alkalnim tlom, poput hortenzija, begonija i geranija, koristeći moć sode bikarbone. Postignite još živopisnije cvjetanje jednostavnim otapanjem sode bikarbone u vodi i nježnim prelijevanjem preko vašeg voljenog cvijeća.

Za produljenje vijeka trajanja hortenzija u vašoj kućnoj vazi, upotrijebite sličnu tehniku. Pomiješajte vodu sa sodom bikarbonom i stavite hortenzije u tu smjesu. To će vašem nedjeljnom uređenju doma dodati dašak elegancije.

Ako želite eliminirati puževe iz svog vrta bez pribjegavanja kemikalijama, postoji jednostavno rješenje. Pospite sodu bikarbonu izravno na puževe i oni će propasti. Druga metoda je stvoriti zaštitnu barijeru oko vaših biljaka sipanjem sode bikarbone na tlo, formirajući put koji odvraća puževe.

Postignite istu razinu slatkoće rajčice kao jabuke učinkovitim smanjenjem kiselosti tla oko biljaka rajčice. To se može postići ravnomjernom raspodjelom sode bikarbone na tlo, što rezultira rajčicama koje nisu samo dražesno slatke, već i pune okusa.

Revitalizirajte svoje biljke nevjerojatnom snagom sode bikarbone. Tretirajući svoje biljke otopinom sode bikarbone, vode i prstohvata morske soli, svjedočit ćete veličanstvenoj transformaciji. Jednostavno otopite žlicu sode bikarbone i žlicu morske soli u pet litara vode i nanesite ovaj čarobni pripravak na svoje biljke, grmlje, živicu ili bilo koje drugo zelenilo koje želite da raste. Pripremite se biti zadivljeni dok vaše biljke bujaju i rastu kao nikada prije.

Soda bikarbona služi kao učinkovito sredstvo protiv korova, eliminirajući one neželjene biljke koje obično niču u blizini vašeg Dom. Kako biste učinkovito iskorijenili korov, obilato ga pospite sodom bikarbonom nakon što temeljito zalijete područje. Međutim, budite oprezni kako biste izbjegli izravan kontakt sa željenim biljkama, jer soda bikarbona potencijalno može oštetiti njihovo korijenje.

Da biste iskorijenili crve na kupusu, cvjetači ili brokuli, napravite smjesu kombiniranjem jednakih količina sode bikarbone i brašna. Ovom mješavinom pospite zahvaćene biljke. Crvi će, nakon otkrivanja mirisa sode bikarbone, uginuti unutar istog dana.

Nakon boravka u vrtu, ključno je temeljito oprati ruke. Rad u vrtu ima način ugrađivanja zemlje u kožu, što ga čini izazovnim za uklanjanje. Srećom, postoji jednostavno rješenje: soda bikarbona. Nanošenjem sode bikarbone na vlažne ruke i nježnim masiranjem svjedočit ćete čudesnom nestanku prljavštine iz vaših pora.