SODA BIKARBONA ZA HEMOROIDE: Mogu da se povuku sami, važno je da uradite 2 stvari

Gotovo svatko se susreće s uobičajenim problemom hemoroida, koji su proširene vene koje se nalaze na kraju debelog crijeva. Ozbiljnost ovog problema može varirati, u rasponu od neupadljivih proširenja bez krvarenja do kritičnijih situacija koje zahtijevaju liječenje ili kirurške zahvate. Za učinkovitu borbu protiv hemoroida bitno je dati prioritet dvama temeljnim aspektima: modificiranju vlastite prehrane i osiguravanju sveukupne dobrobiti probavnog sustava.

Primarni čimbenici koji pridonose razvoju hemoroida su sjedilački način života, nedostatak tjelesne aktivnosti i loša prehrana. Osim toga, odgoda pražnjenja crijeva, prekomjerna tjelesna težina, česti zatvor ili tvrda stolica također mogu igrati ulogu u nastanku hemoroida.

Kada je riječ o ublažavanju simptoma hemoroida, soda bikarbona se često preporučuje kao kućni lijek. Njegova učinkovitost može imati dvostruku svrhu.

Za unutarnju upotrebu, soda bikarbona ima potencijal ublažiti zatvor, koji često doprinosi razvoju hemoroida. Nakon jela odrasli mogu konzumirati otopinu od 10 grama sode bikarbone otopljene u čaši hladne vode. Ključno je napomenuti da se ova metoda ne smije primjenjivati ​​dulje od tjedan dana bez savjetovanja s liječnikom. Za vanjsku primjenu, soda bikarbona se koristi u stvaranju umirujućih toplih kupki koje učinkovito ublažavaju tegobe povezane s hemoroidima. Za pripremu otopine, tri žlice sode bikarbone pomiješaju se s jednom litrom tople vode, koja se zatim ulije u kadu ili umivaonik. Uranjanjem u ovu otopinu u trajanju od 10-20 minuta, zatim ispiranjem toplom vodom i nanošenjem neutralne kreme, može se postići olakšanje.

Prevencija igra ključnu ulogu u rješavanju raznih zdravstvenih problema, uključujući i hemoroide. Usvajanjem hranjive prehrane koja uključuje dovoljno vlakana, bavljenjem dosljednom tjelesnom aktivnošću i izbjegavanjem dugotrajnog sjedenja, pojedinci mogu uvelike smanjiti svoje šanse za razvoj hemoroida. Prije nastavka bilo kojeg oblika liječenja, ključno je potražiti savjet medicinskog stručnjaka, osobito ako simptomi potraju ili se pogoršaju. Brza intervencija i promjene u načinu života mogu odigrati ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i sprječavanju potencijalnih komplikacija povezanih s hemoroidima.