STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE BOLJI CRVENI ILI BIJELI KROMPIR: Razlika je velika, a ovaj je zdraviji

Pronađen u bezbrojnim kuhinjama diljem svijeta, krumpir je temeljna namirnica u prehrani. Bilo da preferirate crvene ili bijele varijante, obje se vrste mogu pohvaliti bogatstvom esencijalnih hranjivih tvari koje mogu uvelike pomoći vašem općem blagostanju.

I crveni i bijeli krumpir dijele sličnosti u pogledu svog nutritivnog sastava. Oboje obiluju ugljikohidratima, osobito otpornim škrobom, koji igra ključnu ulogu u promicanju zdravih crijeva. Dodatno, uključivanje crvenog i bijelog krumpira u vašu prehranu može pridonijeti unosu vitalnih hranjivih tvari poput kalija i vitamina C, koji su neophodni za održavanje optimalnih tjelesnih funkcija. Važno je napomenuti da obje vrste krumpira sadrže približno 150 kalorija po porciji.

Odnos između ugljikohidrata i kalorija je tema od interesa.

Usporedbom bijelog i crvenog krumpira vidljivo je da bijeli krumpir sadrži 36,5 grama ugljikohidrata i ima kalorijsku vrijednost od 159. S druge strane, crveni krumpir ima nešto manje ugljikohidrata, 33,9 grama, a nešto niži udio kalorija od 151.

Na zdravstvenu vrijednost krumpira može se uvelike utjecati načinom pripreme, iako je nutritivno usporediv. Odlučiti se za pečeni ili kuhani krumpir mudrija je odluka u usporedbi s prženim, budući da potonji imaju visok sadržaj ulja i soli.

Krumpir ima značajnu korist u obliku otpornog škroba, koji djeluje slično vlaknima i neprobavljiv je u tankom crijevu, a umjesto toga prolazi kroz fermentaciju u debelom crijevu. Ovaj proces fermentacije hrani korisne bakterije koje žive u crijevima, stoga se krumpir kategorizira kao probiotička hrana. Pospješujući razmnožavanje dobrih bakterija i nadmašujući prisutnost štetnih bakterija, krumpir doprinosi očuvanju zdravlja crijeva.

Brojne su prednosti povezane s konzumacijom rezistentnog škroba.

Jedna od njegovih prednosti je sposobnost reguliranja razine šećera u krvi, a istovremeno potiče osjećaj sitosti.
Pospješuje redovitost pražnjenja crijeva i smanjuje razinu nezdravog kolesterola.

Krumpir igra ključnu ulogu u potpori imunološkog sustava i očuvanju zdravlja kože zbog visokog sadržaja kalija i vitamina C. Crveni krumpir posebno ima prednost u ovom pogledu jer sadrži gotovo dvostruku količinu antioksidativnih spojeva, koji variraju ovisno o njihovoj pigmentaciji. Ovi antioksidansi ključni su u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i slobodnih radikala, pridonoseći ukupnom blagostanju.

Očuvanje zdravstvenih dobrobiti krumpira uvelike ovisi o načinu pripreme. Iako su pomfrit popularan izbor, oni nisu najhranjiviji zbog previše ulja i soli. S druge strane, pečenje ili kuhanje krumpira osigurava zadržavanje veće količine hranjivih tvari bez dodavanja nezdravih masnoća.

Metode koje promiču dobro zdravlje tijekom procesa pripreme:

Kada je riječ o pripremi hrane, pečenje je izvrsna opcija za očuvanje nutritivne vrijednosti bez potrebe za dodatnom masnoćom. S druge strane, kuhanje je jednostavna tehnika koja čuva važne vitamine i minerale u sastojcima.

I crveni i bijeli krumpir imaju izrazite prednosti i nutritivna svojstva. Crveni krumpir, na primjer, ima manje kalorija i ugljikohidrata, ali ima više antioksidansa. S druge strane, bijeli krumpir ističe se kao izvor željeza i kalcija. Da biste u potpunosti iskoristili zdravstvene dobrobiti krumpira, ključno je razmisliti o njegovoj pripremi. Odabirom pečenog ili kuhanog krumpira umjesto prženog krumpira možete iskoristiti cijeli niz prednosti koje nudi ovo neupadljivo povrće. Bez obzira na boju krumpira, pravilna tehnika kuhanja može ga pretvoriti u vrijednu komponentu hranjive prehrane.