SVAKI RODITELJ PRAVI OVU GREŠKU, OVAKO VAS DJECA NIKADA NEĆE SLUŠATI: Evo kako je ispravno, stručnjaci otkrili TRIK!

Dosada često služi kao katalizator dječjeg lošeg ponašanja, jer otkrivaju da njihovi postupci mogu polučiti željene rezultate. Težnja za moći također motivira nestašluke, jer djeca nastoje izvršiti utjecaj na svoju okolinu. Prepoznavanje tih temeljnih motiva ključno je za uspješno roditeljstvo i može usmjeriti djecu prema pozitivnijem ponašanju.

Evo nekoliko korisnih prijedloga za roditelje koji žele smanjiti nepoželjno ponašanje svoje djece.

Pokažite staloženo ponašanje Nije neuobičajeno da djeca odražavaju postupke svojih roditelja. Pokazivanjem pribranosti u trenucima sukoba, veća je vjerojatnost da će usvojiti isti pristup. Vikanje na dijete jednostavno će usaditi uvjerenje da je vikanje prikladno sredstvo izražavanja frustracije.

Osnaživanje djece sposobnošću donošenja odluka može učinkovito ispuniti njihovu želju za autonomijom i neovisnošću. Na primjer, kada je riječ o pospremanju njihovih igračaka prije spavanja, možete se raspitati o tome koji će zadatak prvo prihvatiti. Čineći to, dajete im osjećaj uključenosti i djelovanja u njihovim dnevnim rutinama.

Pobrinite se da imate dostupne grickalice kako biste riješili potencijalni uzrok lošeg ponašanja, što često može biti glad, osobito kod mlađe djece. Ako imate lako dostupne hranjive grickalice, možete učinkovito izbjeći napade bijesa i potaknuti pozitivno raspoloženje djece u vašoj odsutnosti.

Umjesto pribjegavanja jednostavnom “Ne” ili “Zato što sam ja tako rekao”, važno je učinkovito prenijeti potencijalne posljedice djeci kada se loše ponašaju. Razgovarajući o prirodnim posljedicama svojih postupaka, djeca mogu steći dublje razumijevanje svijeta i donositi promišljenije odluke.

Poboljšajte organizaciju i ponašanje djece uvođenjem strukturirane dnevne rutine koja uključuje zadatke poput kućanskih poslova, pranja zubi i vremena za spavanje. Kako biste dodatno potaknuli dijete da se pridržava rutine, uvedite nagrade kao što je mogućnost odabira željene aktivnosti ili primanje male poslastice kao način poticanja razvoja dobrih navika.

Roditelji se mogu uspješno nositi s negativnim ponašanjem svoje djece, poticati korisne navike i uspostaviti čvrstu osnovu za njihov emocionalni i društveni razvoj uključivanjem ovih prijedloga. Ovaj pristup ne samo da pomaže u izbjegavanju nepoželjnog ispoljavanja ljutnje, već također njeguje neovisnost i odgovornost kod djece.