SVI JE IMATE U KUHINJI: Ovu namirnicu stavite na krpelja i sam će pobjeći

Krpelji imaju sposobnost ostati na tijelu dulje vrijeme prije nego što se počnu ubušivati ​​u kožu. Obično preferiraju vlažna područja, kao što su trbuh, prepone, pazuh ili vrat prekriven dlakama. Iz tog razloga, preporučljivo je temeljito se istuširati i oprati kosu odmah nakon povratka s avanture na otvorenom. U slučaju da otkrijete da vam se krpelj već uvukao u kožu, možete ga pokušati ukloniti pincetom. Ključno je dobro se informirati o pravilnoj tehnici za sigurno vađenje krpelja bez ostavljanja dijelova tijela. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti, preporučljivo je potražiti pomoć liječnika.

Postoji još jedna metoda, ukorijenjena u tradicionalnoj mudrosti, koja pomaže u uklanjanju krpelja. Posipanjem soli na mjesto uboda i naknadnim prekrivanjem vatom ili gazom, krpelja se može potaknuti da se izlijepi. Primjena soli stvara okruženje bez zraka i izaziva iritaciju, potičući krpelja da se prirodno oslobodi unutar otprilike 20 minuta.

Osim soli, još jedna učinkovita metoda je korištenje alkohola. Uzmite vatu ili gazu i natopite ih alkoholom. Nanesite ga na zahvaćeno područje nježnim, kružnim pokretima u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Toplina i iritacija od alkohola mogu natjerati krpelja da se odvoji. Ako medicinski alkohol nije dostupan, kao alternativa može poslužiti rakija. Ključno je suzdržati se od nanošenja ulja na mjesto krpelja, jer to može uzrokovati da se krpelj dublje ubuši u kožu.