Svi pravimo greške u mašinskom pranju: Evo zašto naša odeća smrdi kada se osuši Evo šta da uradite kako treba

Posjedovanjem stroja za pranje rublja visokog kalibra i korištenjem odgovarajućeg deterdženta, može se uspješno ukloniti prljavština u hladnoj i toploj vodi. Unatoč tome, neophodno je očistiti i dezinficirati predmete poput posteljine i ručnika na 90 stupnjeva, dok se ostali odjevni predmeti mogu prati na nižim temperaturama.

Korištenje prekomjerne količine deterdženta ili omekšivača može začepiti dozator deterdženta i stvoriti neprivlačan miris. Osim toga, prevelika količina omekšivača može ometati čistoću odjeće. Kako biste spriječili ove probleme, ključno je koristiti mjernu posudu i pridržavati se uputa na pakiranju deterdženta.

Za učinkovito čišćenje jako zaprljanog rublja savjetuje se koristiti odgovarajući program pranja ili se odlučiti za dva uzastopna ciklusa pranja. Iako izbor omekšivača nije od najveće važnosti, vrijedi napomenuti da iako omekšivač poboljšava teksturu tkanine i olakšava glačanje, može ugroziti upijanje tkanine. Stoga nije preporučljivo koristiti omekšivač prilikom pranja ručnika, sportske odjeće ili bilo kojeg drugog predmeta koji se sastoji od mikrofibre ili spandexa.

Nepravilne metode sušenja mogu biti jednako štetne za vašu odjeću kao i nepravilne tehnike pranja. Pretjerana uporaba automatskih sušilica može rezultirati ubrzanim trošenjem i blijeđenjem boje. Važno je u potpunosti izbjegavati sušenje suhih i osjetljivih tkanina. Osim toga, preporučljivo je ne vješati pleteninu i vunenu odjeću na uže za rublje jer tako mogu izgubiti oblik. Umjesto toga, odlučite se položiti ih ravno na površinu prekrivenu ručnikom.

Kako biste izbjegli nabore, korisno je protresti odjevni predmet prije nego što ga objesite. Nakupljene nečistoće poput prljavštine i ostataka deterdženta u vašoj perilici rublja mogu s vremenom dovesti do neugodnih mirisa i bijelih tragova na vašoj odjeći. Da biste to spriječili, slijedite ove korake:

Ključno je odmah isprazniti perilicu nakon svakog ciklusa pranja. Pazite da temeljito očistite sve ostatke deterdženta s gumene brtve na vratima stroja.
Kako biste održali čistoću i optimalnu učinkovitost svoje perilice, važno je redovito čistiti ladicu za deterdžent. Svakog mjeseca možete poboljšati njegovu higijenu i učinkovitost pokretanjem ciklusa bez pranja rublja, koristeći kombinaciju deterdženta za dezinfekciju i octa.