TIJESNA VEZA IZMEĐU OTICANJA NOGU I SRČANIH PROBLEMA: Kardiolog Seferović razotkriva ko je u najvećem riziku

Kada su zahvaćene obje noge, osobito kod žena tijekom ljetne sezone, problem je obično povezan s venskom cirkulacijom.

Kada vam noge počnu oticati, to može poslužiti kao signal iz vašeg srca. Profesor dr. Petar Seferović, poznati stručnjak za kardiovaskularne bolesti, daje opsežno objašnjenje kako simptomi poput oticanja nogu mogu poslužiti kao pokazatelji srčanih problema. U sljedećim odjeljcima zadubit ćemo se u njegovu pronicljivu analizu i vrijedne preporuke usmjerene na održavanje optimalnog zdravlja srca.

Prisutnost simptoma i određenih čimbenika rizika

Tema o kojoj se radi je nevjerojatno zadivljujuća, jer se odnosi na široko rasprostranjenu pojavu. Vrti se oko ideje da zatajenje srca nikada nije izolirani događaj; nego ga dosljedno prate specifični čimbenici rizika koji služe kao pokazatelji potencijalnog razvoja ovog stanja. Ovo je najvažniji aspekt koji treba razmotriti.

Poremećaji koji utječu na cirkulaciju vena.

Kada su zahvaćene obje noge, to se obično pripisuje problemima venske cirkulacije, osobito kod žena, osobito tijekom ljeta, a posebno u slučajevima kada osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Sportske ozljede i tromboflebitis

Zabrinjava nas pojava otoka nogu, posebno jedne noge, jer je često povezana s općepoznatim stanjem poznatim kao tromboflebitis. Ovo stanje nastaje kada se vena upali, uzrokujući prekomjerno nakupljanje tekućine u zahvaćenoj nozi, što dovodi do značajnog oticanja.

Odnos između zatajenja srca i različitih dobnih skupina.

Kod starijih osoba s već postojećim čimbenicima poput dijabetesa, prisutnost otoka nogu uz zatajenje srca ukazuje na uznapredovali stadij bolesti, zbog čega liječnici naglašavaju nužnost provođenja sveobuhvatne terapije i ozbiljnih mjera za usporavanje njezinog napredovanja.

Prema riječima liječnika, oticanje nogu česta je pojava kod uznapredovalog zatajenja srca. Međutim, on također napominje da to nije primarni pokazatelj zatajenja srca, s viškom kilograma koji je često uobičajeni krivac.