TRI BILJKE KOJE EFIKASNO ODBIJAJU ZMIJE IZ VAŠEG VRTA

Neželjeni posjetitelji u našim domovima i vrtovima često su u obliku zmija. Međutim, postoje jednostavne metode za smanjenje vjerojatnosti da će se udomaćiti u vašem vrtu, osobito kroz strateško uređenje okoliša.

Kako bi se smanjila prisutnost zmija, ključno je ukloniti moguća skrovišta koja privlače i zmije i njihov plijen, uključujući miševe i glodavce. Redovita košnja trave i šišanje živice, osobito niske živice, može pružiti značajnu pomoć. Osim toga, držanje drva i kamenja podalje od vrta i kuće može smanjiti vjerojatnost da se zmije nastane. Također je preporučljivo čuvati hranu za kućne ljubimce u dobro zatvorenim posudama.

Ako je vaše područje posebno sklono prisutnosti zmija, razmislite o sljedećim prilagodbama:

Kako biste uklonili čimbenike koji privlače zmije, važno je redovito pregledavati i održavati područja koja mogu poslužiti kao privlačnici zmija, uključujući krhotine, rupe i zaraslu vegetaciju. Osim toga, održavanje podrezane trave pomoći će eliminirati potencijalna mjesta za skrivanje zmija.
Kako biste spriječili zmije da uđu na vaš posjed, preporuča se izgraditi ogradu posebno dizajniranu za njihovo odvraćanje. Ova ograda protiv zmija treba biti izgrađena na razini tla, s nagibom prema van, i trebala bi imati minimalnu visinu od 100 cm i minimalnu dubinu od 120 cm. Važno je koristiti materijale koji sprječavaju klizanje zmija, poput lišća božikovine, češera, ljuski jajeta i šljunka.

Uključivanje određenih biljnih vrsta u vaš vrt može poslužiti kao učinkovito sredstvo odvraćanja zmija. Neven, limunska trava i pelin poznati su po svojim prirodnim svojstvima koja tjeraju zmije. Ne samo da će ove biljke držati zmije podalje, već će i poboljšati vizualnu privlačnost i miris vašeg vrta.