U OVOJ PEĆINI ŽIVI PREKO 100 OSOBA: IMAJU ŠKOLU, KUĆE, PA I IGRALIŠTE, OSTAT ĆE TE BEZ DAHA KADA VIDITE UNUTRAŠNJOST (PHOTO)

Smještena duboko u zabačenim kutovima provincije Guizhou u Kini leži pećina, skrivena na nepristupačnoj lokaciji do koje ne vodi pristojan put. Unutar ove pećine cvjeta čitavo selo, a njegovi stanovnici žive svoje živote obavijeni vječnom tamom. Smješten na nadmorskoj visini od 1.800 metara, do ovog sela potrebno je najmanje sat vremena hodanja, što predstavlja značajan izazov za stanovnike u zadovoljavanju njihovih osnovnih potreba.

Kineska vlada je 2008. godine donijela odluku da zatvori školu, koja se slučajno nalazila u pećini. Njihovo obrazloženje za ovu akciju bila je izjava da Kina nije nacija stanovnika pećina. Vrijedi napomenuti da je škola imala upis od 186 učenika, a u okviru svojih granica imala je i košarkaško igralište. Pored seljana koji tvrde da su poslednji ostaci pećinskih ljudi, razne pripitomljene životinje, uključujući kokoške, krave i kućne ljubimce, živele su ispod krečnjačkog plafona pećine.

Nakon što su mediji izvještavali o priči pećinskih ljudi, i turisti i vlada postali su zaintrigirani ovom lokacijom. Kao rezultat toga, lokalno stanovništvo je pronašlo rješenje za pristup selu dok su učenike premjestili u internat. Ovi studenti sada imaju priliku da posjete svoje porodice tokom vikenda i praznika. Procjenjuje se da oko 100 stanovnika pećine još uvijek živi na ovom području.

Bez sumnje, ovo je izvanredna priča o pojedincima koji su napravili nekonvencionalan izbor da napuste društvo i pronađu utjehu u pećini, odluka koja može naići na otpor kada se razmišlja o brojnim prednostima urbanog života. Da li biste ikada razmišljali o tome da živite u takvom okruženju, ili vjerujete da je zagovaranje drugih da to čine jednostavno nepromišljeno?