Umor, debljanje i tuga. Ukoliko osjetite PROMJENE u sebi zajedno sa NOVOTKRIVENIM simptomima problema sa štitnom žlijezdom, NEMOJTE IH IGNORISIRATI!

Na prvi pogled, simptomi problema sa štitnjačom mogu izgledati beznačajni. Otkrijte pokazatelje koji bi vas trebali motivirati da se podvrgnete pregledu štitnjače.

Kelly Wood objašnjava da je bolest štitnjače često karakterizirana poznatim simptomima hipertireoze, kao što su nemir, nepravilni otkucaji srca i gubitak težine. S druge strane, poznato je da se hipotireoza manifestira kao letargija, promjene raspoloženja i debljanje. Ipak, ključno je prepoznati manje očite znakove problema sa štitnjačom. Preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom kako bi se utvrdilo je li potrebna daljnja procjena.

Štitnjača, mali organ u obliku leptira koji se nalazi na prednjem dijelu vrata, igra značajnu ulogu u našem tijelu. Zapanjujuće je pomisliti da nešto tako sićušno može imati tako dubok utjecaj. Kada štitnjača postane hiperaktivna, proizvodi višak hormona štitnjače, što rezultira hipertireozom. Suprotno tome, ako štitnjača postane hipoaktivna, oslobađa nedovoljne količine hormona štitnjače, što dovodi do hipotireoze.

Problemi sa štitnjačom prevladavaju više nego što bi se moglo očekivati ​​i pogađaju otprilike 12% stanovništva. Ovo je stanje osobito često kod žena, javlja se i do deset puta češće. Međutim, pojedinci često ne prepoznaju rane znakove usporenog rada štitnjače, budući da tijelo šalje specifične signale. Kako biste osigurali optimalno zdravlje štitnjače, ključno je biti svjestan ovih 12 znakova upozorenja.

Osjećaj tuge ili očaja može proizaći iz raznih čimbenika, uključujući probleme sa štitnjačom koji također mogu utjecati na emocionalno stanje osobe. Pojava depresije, koja prevladava u slučajevima hipotireoze, i anksioznost, češće povezana s hipertireozom, često su početni pokazatelji problema sa štitnjačom.

Ako imate zatvor, to bi moglo biti zbog problema s proizvodnjom hormona štitnjače, što može ometati probavni proces. Međutim, simptomi hipotireoze obuhvaćaju više od samog zatvora; također mogu uključivati ​​povećanu nuždu za korištenjem zahoda i labavu stolicu.

Borba za ustajanje iz kreveta ujutro je univerzalni izazov, ali kada se pretvori u monotono i ponavljajuće pitanje, može poslužiti kao pokazatelj. Letargija, praćena promjenjivim raspoloženjem, čest je simptom disfunkcije štitnjače, koji traje tijekom dana.

Osjećate li suhu i svrbež kože, čak i tijekom zimskih mjeseci? To potencijalno može biti pokazatelj hipotireoze. Smanjenje metaboličke aktivnosti povezano s ovim stanjem može dovesti do promjena u strukturi kože i spriječiti proizvodnju znoja. Kao rezultat toga, kosa i nokti mogu postati suhi i lomljivi. Osim toga, može doći i do gubitka kose, au određenim slučajevima i do stanjivanja obrva.

Naglo povećanje tjelesne težine, unatoč nepromijenjenim obrascima prehrane i tjelesne aktivnosti, može biti zabrinjavajuća pojava. To je čest motiv za traženje liječničkog savjeta. Pojedinci često izvješćuju da nema povećanja konzumacije hrane, ali ipak doživljavaju debljanje. Čak ni redovito vježbanje ne daje nikakve pozitivne rezultate. U većini slučajeva to ukazuje na hipotireozu.

Pad seksualne želje može se pojaviti kao posljedica smanjenja libida. Kada se rad štitnjače uspori, to utječe na ukupni metabolizam tijela, uključujući i proizvodnju spolnih hormona u različitim organima. Nažalost, smanjenje razine ovih hormona može dovesti do smanjenja seksualne želje.

Uobičajeno je osjetiti bolove u mišićima, koji mogu imati različite uzroke. Međutim, ako naiđete na neobjašnjivu i sporadičnu obamrlost u rukama, šakama, nogama ili stopalima, moguće je da je vaša štitnjača odgovorna za ovaj problem. Dugotrajni nedostatak hormona štitnjače može rezultirati oštećenjem živaca, što utječe na prijenos signala iz mozga u ostatak tijela.

Kada doživite osjećaj zaljubljenosti, nije neuobičajeno da vam se otkucaji srca ubrzaju. Međutim, važno je napomenuti da se sličan osjećaj titranja može pripisati i problemima sa štitnjačom. U takvim slučajevima, može vam se činiti kao da vam srce pulsira duplom brzinom od normalne. Ovaj se osjećaj može osjetiti stavljanjem ruke na vrat ili zapešće.

Vrtoglavica

Ako se vaša vrtoglavica progresivno pogoršava, moguće je da je temeljni uzrok vaša štitnjača. Hipertireoza može spriječiti vašu sposobnost fokusiranja, dok hipotireoza može dovesti do problema s pamćenjem. Iako mnoge žene ove simptome povezuju s menopauzom, oni zapravo ukazuju na problem sa štitnjačom.

Ako imate posla s hipertenzijom i jedini propisani lijek su lijekovi, preporučljivo je razmotriti procjenu funkcije štitnjače. Hiperaktivna štitnjača ima potencijal potaknuti povišene razine kolesterola, čime se povećava rizik od zatajenja srca. Uz hranjivu prehranu i dosljednu tjelesnu aktivnost, praćenje rada štitnjače ključno je za pojedince s visokim krvnim tlakom.

Promjena u percepciji Jeste li primijetili iznenadnu promjenu u svojoj percepciji? Hipertireoza može promijeniti vaš osjet okusa i mirisa. Ako se neprestano prejedate, to bi mogao biti potencijalni simptom hipertireoze. Ovo stanje remeti sposobnost tijela da skladišti kalorije, što znači da je čak i uz stalno jedenje, debljanje gotovo nemoguće. Iako se to nekim pojedincima može činiti poželjnim, ključno je potražiti liječničku pomoć kako bi se riješio ovaj problem.

Neudobnost u grlu može nastati zbog prisutnosti štitnjače u predjelu vrata. Svaka nelagoda, poput kvržice ili povećanja štitnjače, zajedno s promjenama u glasu, može ukazivati ​​na problem s ovim organom. Kako biste procijenili svoje dobro, pokušajte se pregledati u zrcalu i potražiti bilo kakve abnormalnosti u području štitnjače.