Vaše cvijeće mošusa će procvjetati do listopada: samo dodajte 1 neobičan sastojak u vodu

Vaše cvijeće muskatnog oraščića će cvjetati sve do listopada uz samo jedan neobičan sastojak u vodi za zalijevanje.

Muskatni oraščić je biljka koja je jednostavna za održavanje i ne zahtijeva posebne uslove, a vaš trud bit će nagrađen prekrasnim cvjetovima u raznim bojama.

Ova biljka dolazi u mnogo različitih boja i varijacija. Prije deset godina, najpopularnija sorta biljke bila je poznata kao “Slovenka”, ali s vremenom su se pojavile hibridne sorte koje su sada dostupne u mnogim rasadnicima i cvjećarama.

Optimalna temperatura za uzgoj muskatnog oraščića je između 10 i 27 stepeni Celzijusa. Van ovog raspona, biljka može početi propadati. Također je važno izbjegavati izlaganje ekstremnoj vrućini i direktnom suncu tokom cijelog dana.

Jasmina Jovanović, iskusna uzgajivačica muskatnih oraščića, preporučuje redovno, ali umjereno zalijevanje biljke. Biljka mora uvijek imati dovoljno vode da bi listovi ostali zdravi i zeleni, te da bi dobila sve potrebne hranljive materije. Prekomjerna vlaga i zalijevanje mogu uzrokovati truljenje korijena, stoga je važno da količina vode u saksiji bude umjerena.

Još jedan koristan savjet je dodavanje korice banane u vodu za zalijevanje cvijeća. Ostavite koru banane da odstoji preko noći u litri vode, a zatim koristite tu vodu za zalijevanje cvijeća. Ova voda obogaćena vitaminima B korisna je za rast i razvoj biljaka. Također, možete koristiti svježi pekarski kvasac pomiješan sa šećerom u vodi kako biste dodatno potakli rast biljaka.

Nakon zime, biljke treba premjestiti na svjetlije mjesto i podrezati. Zamijenite zemlju i vodu, a nakon nekoliko dana primijetit ćete prve izdanke koji ukazuju da biljka nije uvenula.

Kao i sve druge biljke, muskatni oraščići zahtijevaju dodatno prihranjivanje tokom vegetacije. Preporučuje se korištenje gnojiva specifičnog za cvjetnice i zalijevanje rastvorom cibuka 1-2 puta nedjeljno direktno u korijenje biljke.

Kako bi vaše biljke bile zdrave i cvjetale što duže, potrebno je redovno uklanjati suho lišće i precvjetale cvjetove. Ako primijetite znakove prisustva štetočina ili biljnih lisnih uši, potražite odgovarajuće preparate u poljoprivrednim apotekama kako biste ih učinkovito eliminirali i spriječili daljnje oštećenje biljaka.