ZAŠTO RODITELJE NIKAD NE TREBA ZVATI PO IMENU: Dve magične reči koje jednom nećete imati kome da kažete

Često se vodi rasprava o tome treba li roditelje nazivati ​​imenom. Iako postoje brojni pojedinci kojima se obraćamo na ovaj način, rašireno je mišljenje da su “mama” i “tata” jedine prikladne titule za roditelje.

Slično neočekivanom trenutku kada netko oslovi mlade s “gospođo” ili “gospodine”, mnogi roditelji ostanu zatečeni kada ih djeca iznenada oslovljavaju imenom umjesto “mama” i “tata”. Iako neki pojedinci cijene ovaj nekonvencionalan pristup jer potiče iskren, prijateljski i ravnopravan odnos s njihovom djecom, on također može dovesti do nelagode. Kad sin usputno upita majku: “Zorka, što si pripremila za ručak?” ima drugačiji ton u usporedbi s onim kada kaže: “Mama, što si danas kuhala?” U potonjem scenariju, majka ostaje u svojoj poznatoj ulozi roditelja, umjesto da prelazi u novostečeno prijateljstvo, što možda nije idealno.

Neki roditelji cijene odstupanje od tradicionalnih metoda zaigranog zadirkivanja i laganog tapkanja svoje djece, vjerujući da ih to zbližava. Međutim, oni nesvjesno čine grešku. Srećom, postoje mnogi drugi koji razumiju da biti roditelj nije isto što i biti prijatelj, i potpuno su u pravu. Obiteljski odnosi su složeni i važno je razumjeti prirodnu hijerarhiju koja se stvara kroz obrazovanje i odgoj. Dok su “majka” i “otac” službene titule (također se pojavljuju u pravnim dokumentima), pojmovi “mama” i “tata” izražavaju ljubav i toplinu, jasno definirajući svaku ulogu.

Oslovljavanje roditelja imenom smatralo se nepoštovanjem i nezamislivim za prethodne generacije. Unatoč životu u okruženju koje daje prednost i idolizira djecu, roditelji su i dalje očekivali da će se njihovi potomci odnositi s nježnošću i odanošću, čak i na način na koji im se obraćaju. Sredinom 20. stoljeća pojavio se novi jezik i sleng, što je dovelo do upotrebe izraza poput “keva”, “čale”, “stari” i “stara” za označavanje roditelja. Ova promjena u jeziku prihvaćena je kao dio govorne kulture modernog doba i često su je koristili mladi ljudi kada su razgovarali o svojim roditeljima izvan kuće.

Kako je vrijeme prolazilo, dinamika obiteljskih odnosa se razvijala, odbacujući neke od svojih tradicionalnih i patrijarhalnih vrijednosti. Jedan aspekt ove transformacije je trend da djeca svoje roditelje oslovljavaju imenom. Važno je napomenuti da dopuštanje djetetu da vam se obraća na ovakav način ne čini vas boljim ili lošijim roditeljem, niti odražava bilo što negativno o vašem djetetu. Međutim, otvara delikatno pitanje u vezi s donošenjem odluka unutar kućanstva. Za svaku je obitelj ključno utvrditi tko nosi odgovornost za donošenje važnih odluka, što obično pada na “mame” i “tate”. Djeca bi trebala poštovati ove odluke i razumjeti svoje mjesto u obiteljskoj strukturi. U konačnici, uloge unutar obitelji su te koje imaju značaj, a ne imena kojima se oslovljavaju jedni druge.

Psiholozi su izrazili svoje stajalište o ovom pitanju, koji se protive praksi oslovljavanja roditelja imenom zbog mogućnosti da kod djece usadi osjećaj pretjerane moći, što može pridonijeti razvoju narcističkih sklonosti. Roditelji imaju nezamjenjivu poziciju u našim životima, simbolizirajući nepokolebljivu ljubav i odanost. Bez obzira na našu dob, obraćanje njima kao “mama” i “tata” značajan je način izražavanja naše zahvalnosti i naklonosti. Ove riječi, koje zadržavaju svoju ljepotu i odjek u različitim jezicima, imaju univerzalno značenje. Isti princip vrijedi i za bake i djedove, tete, ujake i druge starije rođake, budući da bismo trebali poštovati i priznavati njihovu ulogu u našim životima. Čak i u njihovoj odsutnosti, s većim je poštovanjem koristiti ljupke izraze nego ih jednostavno oslovljavati imenom. Iako je u konačnici izbor vaš, važno je zapamtiti da oslovljavanje roditelja sa “Zorka” i “Milane”, na primjer, neće izazvati istu toplinu i nježnost kao riječi “mama” i “tata”. Ove dvije čarobne riječi obuhvaćaju cjelinu njihova značenja i značenja.