Zašto se punjač NIKAD ne smije ostaviti uključen kada se telefon ne puni? RAZLOG za koji bi svi trebali znati!

Platformama društvenih medija kružile su lažne informacije, uključujući glasine koje sugeriraju da se požar može izazvati spajanjem punjača na otvoreni krug. To je dovelo do raširenih nagađanja o valjanosti ove tvrdnje i postoji li ili ne postoji stvarni rizik.

U ovom članku, koji donosi portal santeplusmag, otkrijte razloge zašto više nije preporučljivo ostavljati prazan punjač uključen u struju. Naše moderno postojanje isprepleteno je s pametnim telefonima i tabletima, zbog čega je uobičajena praksa istovremenog punjenja više uređaja u zajedničkom izlaz u večernjim satima.

Elektronički uređaji postali su neizostavni alati u našem svakodnevnom životu, neprimjetno integrirani u naše rutine. Međutim, postoje slučajevi u kojima zanemarimo isključiti punjač nakon punjenja i bez razmišljanja uključujemo i isključujemo svoje mobilne telefone.

Ostavljanjem praznog punjača uključenog u struju, izlažete se ovim potencijalnim rizicima.

Vjerojatno ste već zaboravili na punjač koji je još uvijek priključen na električnu utičnicu. Bilo da se radi o punjaču za vaš telefon, e-cigaretu ili bilo koji drugi uređaj, postoji potencijalna opasnost od pregrijavanja ako ostane uključen. Nadalje, određeni modeli punjača ne zadovoljavaju potrebne standarde označavanja i električne sigurnosti. Zanimljivo je da je otkriveno da kineski modeli predstavljaju najveću razinu rizika.

Određeni punjači nemaju odgovarajuću izolaciju između ulaza i izlaza, što predstavlja potencijalnu opasnost od strujnog udara. Nadalje, loša montaža i električne komponente niske kvalitete u nekim punjačima mogu dovesti do kratkih spojeva, pa čak i požara.

Neispravno sastavljene komponente u punjaču niske kvalitete mogu uzrokovati štetu i povećati potrošnju energije.

Ako je punjač uključen, a da nije spojen na prijenosno računalo ili mobilni telefon, i dalje će trošiti energiju.

Kako biste izbjegli ostavljanje telefona uključenog u struju dulje vrijeme, važno je često pratiti postotak napunjenosti baterije tijekom punjenja.

Kako biste osigurali optimalne performanse, preporučljivo je puniti elektronički uređaj više puta tijekom dana, umjesto da ga držite uključenim duže vrijeme.

Kako biste izbjegli pregrijavanje, važno je držati telefon podalje od izravne sunčeve svjetlosti i osigurati da uvijek bude pokriven.

Evo uvjerljivih razloga zašto je preporučljivo suzdržati se od ostavljanja praznog punjača spojenog na izvor napajanja.

Čak i kada uređaj nije priključen, punjač i dalje vrši potrebnu transformaciju napona za struju iz utičnice, što rezultira nižom potrošnjom u odnosu na stanje kada je uređaj uključen.

Prema izvješću Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley, punjač koji ostaje priključen tri sata dnevno potrošit će približno 185 Wh godišnje, što je potrošnja koju ne treba zanemariti.

Kako biste smanjili potrošnju energije i uštedjeli novac, važno je zapamtiti da isključite punjače nakon što se vaš elektronički uređaj napuni.

Želite produžiti trajanje baterije svog telefona? Otkrijte razne korisne savjete i trikove za optimizaciju rada baterije vašeg telefona.

Kako bi produžili trajanje baterije svojih telefona, pojedinci koriste različite strategije kao što je korištenje brzog punjača, povezivanje uređaja na USB priključak kad god je to moguće ili aktiviranje načina rada u zrakoplovu kako bi se uštedjela energija baterije.

Kako biste produljili trajanje baterije, evo nekoliko korisnih prijedloga.

  • Kako biste spriječili potencijalno oštećenje baterije, preporučljivo je ne ostavljati je da se puni dulje vrijeme.
  • Nije preporučljivo pokušati napuniti telefon do punog kapaciteta od 100% jer to može imati negativne posljedice za litijeve baterije.
  • Kvaliteta baterije zapravo može biti ugrožena visokim naponom.