Zbog izjava voditeljice Pinka u Srbiji najavljuju se protesti: “Nadmašila je svoj dosadašnji primitivizam i nevaspitanje”

Voditeljka na televiziji Pink Jovana Jeremić naišla je na kritike Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zbog komentara o politici obaveznog dolaska u njenu ekipu, naglašavajući njenu nultu toleranciju na izostanke bez obzira na fizičko stanje.

Jeremićeva nebriga za dobrobit svojih saradnika jasno je demonstrirana u njenom saopštenju za javnost, gde ona navodi da zaposleni ne bi trebalo da idu na bolovanje čak i ako pokazuju znake bolesti poput povišene telesne temperature ili umora. Ovo odsustvo saosećanja i racionalnosti bilo je posebno obeshrabrujuće, posebno s obzirom na doba godine tokom sezone praznika.

Još jednom je Jovana Jeremić, voditeljka Jutarnjeg programa na Pinku, pokazala neučtivost i necivilizovano ponašanje tako što je svojim kolegama poslala poruku kojom ih odvraća od bolovanja. Pritom ne samo da zanemaruje zakone o zapošljavanju u Srbiji koji štite pravo zaposlenih na bolovanje, već ih i otvoreno ismijava. Vredi napomenuti da politika bolovanja u Srbiji nije važna samo za Jovanu Jeremić, već i za medicinske radnike. Drskost njene izjave je krajnje neprihvatljiva, pogotovo ako se ima u vidu da je na Pinku emitovana širom zemlje. Takvu aroganciju i drskost ne treba tolerisati.

SKOJ hitno poziva regulatorne organe da temeljno istraže istinitost navoda Jovane Jeremić na račun voditeljke Jutarnjeg programa na Pinku. Prema Jeremićevim rečima, pojedincima je zabranjeno da koriste bolovanje i prinuđeni su da se javljaju na posao čak i kada su bolesni, sve dok se leče da izdrže ceo radni dan. Ukoliko se potvrdi da neko zaista krši prava ovih zaposlenih u pogledu zdravstvene zaštite i bolovanja, SKOJ ističe imperativnu potrebu za hitnim i odgovarajućim disciplinskim merama.

 

Javnost poziva redakciju televizije Pink SKOJ da javno osudi skandalozne i nehumane izjave Jovane Jeremić i da protiv nje sprovede odgovarajuće disciplinske mere zbog verbalnog maltretiranja kolega.

Udruženje mladih poziva novinarska udruženja, sindikate i organizacije koje se bave radničkim i ljudskim pravima da osude bezosjećajne i nemarne opaske Jovane Jeremić. Ove primjedbe ne samo da ne poštuju dostojanstvo zaposlenih uključenih u produkciju i emitiranje njenog programa, već i ugrožavaju njihovu dobrobit.

Posle praznika, SKOJ je preduzeo akciju organizovanjem demonstracija ispred TV Pink u direktnoj suprotnosti sa štetnim porukama koje je prenela Jovana Jeremić, a koje predstavljaju opasnost i za radnu snagu i za društvo u celini. Glavni cilj ovih protesta je da se od Jeremića zatraži formalno izvinjenje njenim kolegama i široj zajednici. Kako bi pojačali svoj cilj, organizacija se obratila drugim progresivnim grupama u Srbiji, uputivši im poziv da se pridruže ovom događaju.