1 STVAR DRŽIMO SVI ISPOD KREVETA, A ZRAČI KAO RENDGEN! Doktor Dunjić upozorio – RAZARA nam zdravlje dok spavamo!

U nedavnom gostovanju na TV K1, dr. Slobodan Dunjić, stručnjak za integrativnu medicinu, govorio je o uobičajenim pogreškama koje pojedinci čine u vezi s vitaminom D te je osvijetlio štetne navike koje često prolaze nezapaženo u svakodnevnoj rutini.

Prema riječima dr. Dunjića, odlaganje određenih predmeta ispod kreveta može predstavljati opasnost usporedivu sa “spavanjem u rendgenu”. S obzirom na to da spavanju posvećujemo značajan dio svog života, ključno je dati prednost i udobnosti i sigurnosti našeg okruženja za spavanje.

Prema riječima dr. Dunjića, važno je voditi računa ne samo o prirodnim materijalima poput vune i pamuka koje koristimo, već io predmetima koje postavljamo ispod kreveta. Mnogi moderni kreveti opremljeni su odjeljcima za pohranu u koje ljudi često spremaju odjeću. Nažalost, ti odjeljci često sadrže plastične vrećice izrađene od materijala na bazi nafte. Dr. Dunjić ovu situaciju uspoređuje sa spavanjem u rendgenu, ističući potencijalnu štetu koju to može izazvati.

Prema riječima dr. Dunjića, optimalno bi bilo kada bi prostor ispod kreveta bio potpuno bez ičega osim prašine. Posebno su zabrinjavajuće plastične vrećice koje predstavljaju značajan problem. S obzirom na to da svojim spavaćim sobama posvećujemo znatnu količinu vremena, ključno je da to okruženje bude što sigurnije, s minimalnom prisutnošću potencijalno opasnih tvari.

Kada je u pitanju odabir madraca i posteljine, dr. Dunjić se slaže sa stavom svog kolege stručnjaka, gastroenterologa prof. dr. Vojislava Perišića. Prema riječima profesora Perišića, “što pristupačnije, to je draže”. Prethodno je naglasio da je kupnja jeftinih vitamina u ljekarni mudriji izbor od ulaganja u skupe dodatke prehrani koji pružaju mješavinu vitamina i minerala.

Prema riječima dr. Dunjića, najisplativiji madraci zapravo su vrhunski izbor u kombinaciji s esencijalnim vitaminima i mineralima. Razrađeni dodaci prehrani, koji su obično skuplji, često sadrže prekomjerne količine vitamina i minerala koji možda nisu potrebni tijelu. S druge strane, jednostavniji i pristupačniji proizvodi mogu dati jednako impresivne rezultate.

Dr. Dunjić ističe važnost stjecanja znanja pojedinaca o tvarima koje konzumiraju i okolini u kojoj žive. Postoji tendencija zanemarivanja prirodnih elemenata i jednostavnih lijekova u korist suvremenih, ali potencijalno opasnih predmeta.

Dr. Dunjić istaknuo je važnost preispitivanja temelja i razmatranja utjecaja koji svakodnevni materijali i proizvodi imaju na našu dobrobit. Bilo da se radi o odabiru organske posteljine ili ulaganju u pristupačne i isplative dodatke prehrani, davanje prioriteta izborima koji koriste našem tijelu i okolišu je ključno.

Neophodno je pažljivo razmotriti naše životno okruženje, posebno spavaću sobu, jer ona predstavlja značajan dio našeg svakodnevnog života. Dr. Dunjić ističe važnost traženja savjeta od medicinskog osoblja ili farmaceuta pri odabiru dodataka prehrani kako bismo bili sigurni da unosimo samo ono što nam je potrebno za dobrobit.

Dr. Dunjić istaknuo je iznimnu važnost naše dobrobiti i naglasio potrebu uspostavljanja sigurnog i zdravog okruženja za sebe i svoje najdraže. Pažljivim odabirom odgovarajućih tvari i dodataka prehrani, posjedujemo moć provesti značajne promjene u našem cjelokupnom zdravlju i poboljšati svoj životni standard.