“DR IVANOV: SAVETI ZA ODRŽAVANJE ALKALNOSTI TELA I ZDRAVU ISHRANU”

Dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, nedavno je gostovao u emisiji “RTS Ordinacija” i dao dragocene preporuke kako održati alkalnost organizma i zdravo se hraniti. Svojim stručnim uvidima razotkrio je zablude i dao korisne savjete za postizanje uravnoteženog načina života, naglašavajući važnost odgovarajuće prehrane i hidratacije.

Tražite zdraviji način uživanja u čokoladi? Dr. Ivanov ima fascinantan i koristan prijedlog koji vam omogućuje da uživate u čokoladi bez pretjeranog unosa kalorija. Njegova preporuka je da okusite komadić tamne čokolade i pustite da vam se polako topi u ustima tri minute. Na taj način možete doživjeti istu razinu zadovoljstva kao da ste konzumirali veću količinu čokolade, a sve dok izbjegavate dodatne kalorije i potencijalne zdravstvene rizike.

Kad je u pitanju konzumacija mesa, dr. Ivanov ističe važnost smanjenja količine konzumiranog mesa i davanja prednosti biljnim proteinima. Ipak, za pojedince koji odluče uključiti meso u svoju prehranu, on predlaže da ga konzumiraju umjereno, uz esencijalni dodatak zelenog lisnatog povrća koje ima alkalni učinak na tijelo. Ovo povrće, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, igra vitalnu ulogu u održavanju cjelokupne ravnoteže tijela.

Dr. Ivanov ističe ključnu važnost vode u održavanju acidobazne ravnoteže tijela. Adekvatna hidratacija omogućuje bubrezima da učinkovito eliminiraju kiseline iz tijela, vitalni aspekt općeg blagostanja. Osim toga, voda pomaže u detoksikaciji i osigurava optimalno funkcioniranje svih tjelesnih sustava.

O brojnim prednostima autofagije govori dr. Ivanov. Ističe njegovu ulogu u zaštiti od pretilosti i dijabetesa. Autofagija, stanični proces recikliranja i eliminacije oštećenih komponenti, igra ključnu ulogu u promicanju opće dobrobiti i produljenju životnog vijeka. Unatoč tome, dr. Ivanov upozorava da autofagija nije prikladna za svakoga, osobito za pojedince koji su pothranjeni ili su podvrgnuti kemoterapiji, jer može pogoršati tjelesnu slabost.

Može li soda bikarbona učinkovito alkalizirati tijelo? Mnogi se pojedinci često raspituju kod dr. Ivanova o učinkovitosti korištenja sode bikarbone za alkalizaciju tijela. Prema njegovoj perspektivi, soda bikarbona možda nije optimalna opcija jer ima potencijal neutralizirati želučanu kiselinu, čime ometa proces probave. Alternativno, on predlaže kombinaciju limunovog soka i meda kao organskiji i učinkovitiji pristup za postizanje uravnoteženog alkalnog stanja.

Dr. Ivanov daje opsežan popis namirnica koje imaju sposobnost poboljšati lužnatost tijela. Ove namirnice obuhvaćaju različite mogućnosti, uključujući limun, koštunjavo voće, med, zeleno povrće, začinsko bilje i cjelovite žitarice poput prosa, kvinoje i amaranta. Osim toga, različite vrste pića, poput vode, čajeva i limunade, također mogu pridonijeti povećanju alkalnosti. Važno je napomenuti da se kiselost hrane ne može odrediti samo okusom, već njezinim utjecajem na tjelesni metabolizam. Na primjer, unatoč kiselkastom okusu, limun zapravo ima alkalizirajući učinak na tijelo.

Kako bi se ublažili učinci povišene želučane kiseline, dr. Ivanov predlaže uvođenje badema u prehranu. Konzumacijom badema, pojedinci se mogu učinkovito suprotstaviti želučanoj kiselini i riješiti gastritis, doživljavajući prirodno ublažavanje simptoma poput žgaravice i bolova u želucu.

Što se tiče uključivanja mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu odraslih, dr. Ivanov tvrdi da oni nisu neophodni. Umjesto toga, predlaže da se odlučite za biljne alternative koje su bogate kalcijem, poput lisnatog povrća, orašastih plodova i sjemenki. Ove alternative ne samo da osiguravaju potrebne hranjive tvari, već i eliminiraju potencijalne štetne učinke povezane s konzumacijom mliječnih proizvoda.

Dr. Ivanov daje smjernice o ispravnom pristupu postu i prednostima koje on nudi. Ističe se važnost uključivanja voća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova u doručak, kao i salata i mahunarki u ručak. Uz to, preporuča se lagana večera. Kada se post pravilno provodi, može poslužiti kao preventiva protiv suvremenih bolesti i pridonijeti duhovnom boljitku pojedinca.

Zaključak

Slijedeći upute dr. Ivanova, možete usvojiti holističku strategiju za očuvanje svoje dobrobiti putem odgovarajuće prehrane i hidratacije. Ove preporuke ne samo da pomažu u uravnoteženju tjelesnih acidobaznih razina, već također potiču cjelokupno zdravlje i vitalnost. Integriranjem ovih djelotvornih prijedloga u vašu svakodnevnu rutinu, možete doživjeti dugoročna poboljšanja u svom zdravlju i dobrobiti.