4 razloga zašto imate hladne ruke i stopala: To je simptom, evo šta se dešava u vašem telu

Nije neuobičajeno da pojedinci, osobito žene, dožive hladne prste na rukama i nogama. Međutim, važno je napomenuti da ovaj osjećaj ne ukazuje uvijek na temeljni problem. Unatoč tome, može poslužiti i kao potencijalni pokazatelj značajnijeg zdravstvenog problema.

Dijabetes

Početni znakovi dijabetesa mogu se manifestirati kao povremeni osjećaji trnaca u rukama i nogama, praćeni hladnoćom u rukama. Ovi simptomi mogu imati posljedice ne samo na broj krvnih stanica, već i na funkcioniranje živčanog sustava.

Žlijezde koje se nalaze u području štitnjače.

Stanje poznato kao hipotireoza karakterizirano je smanjenjem metabolizma, što može rezultirati hladnim ekstremitetima. Umor, nedostatak motivacije, česta pospanost, tromost tijela i pokreta te teško podnošenje visokih temperatura jasni su pokazatelji ove tegobe.

Anemija

Ako osjetite hladne ekstremitete uz simptome poput umora, glavobolje i slabosti, preporučljivo je provjeriti krvnu sliku zbog mogućeg nedostatka željeza. Hemoglobin, primarni sastojak odgovoran za prijenos kisika i crvenu boju krvi, uvelike se oslanja na željezo. Shodno tome, hladni prsti na rukama i nogama mogu ukazivati ​​na prisutnost anemije.

Pritisak

Hladne ruke i noge također mogu biti posljedica stresa. Navala adrenalina uzrokovana stresom dovodi do sužavanja krvnih žila, otežava cirkulaciju i uzrokuje pad temperature u ekstremitetima.