7 NAJBOLJIH TRIKOVA ZA UŠTEDU STRUJE VAŠEG ZAMRZIVAČA: 0bavezno uradite OVO i smanjićete duplo potrošnju

Zamrzivač je često jedan od najvećih “krivaca” kada su u pitanju računi za električnu energiju. Srećom, postoje jednostavni trikovi koji mogu pomoći da vaš zamrzivač radi efikasnije, smanjujući tako i vaše troškove.

1. Iskoristite prostor u zamrzivaču

Pun zamrzivač bolje zadržava hladnoću, pa pokušajte da ga što više popunite. Pretrpavanje može ometati cirkulaciju vazduha, ali možete koristiti razne predmete da popunite prazne prostore. Važno je ukloniti višak vazduha iz kesa kako biste olakšali hlađenje.

2. Podesite temperaturu

Postavljanje zamrzivača na optimalnu temperaturu od -18°C je dovoljno za sigurno čuvanje hrane. Snizavanje temperature ispod toga samo povećava potrošnju energije.

3. Redovno odleđivanje

Led na zidovima zamrzivača može povećati potrošnju energije. Redovno odmrzavanje, pre nego što se led nakupi previše, može poboljšati efikasnost. Možete koristiti i trik s uljem kako biste smanjili nakupljanje leda.

4. Čvrsto zatvarajte vrata

Loše zatvaranje vrata ili često otvaranje može dovesti do gubitka hladnoće i veće potrošnje energije. Pazite da se vrata dobro zatvaraju kako biste sačuvali hladnoću unutar zamrzivača.

5. Iskoristite hladnoću hrane

Umesto da koristite mikrotalasnu za odmrzavanje hrane, ostavite je da se prirodno odmrzne u frižideru. Hladnoća oslobođena odmrzavanjem pomoći će u održavanju unutrašnje temperature zamrzivača.

6. Postavite zamrzivač na pravo mesto

Izbegavajte postavljanje zamrzivača blizu izvora toplote kao što su peći ili radijatori, jer to može povećati potrošnju energije.

7. Razmislite o zamrzivaču sa funkcijom samootapanja

Iako modeli sa samootapanjem možda koriste više energije, dugoročno mogu uštedeti vreme i energiju potrebnu za ručno odmrzavanje.

Primena ovih saveta može vam pomoći da smanjite potrošnju energije vašeg zamrzivača i uštedite novac na računima za struju, dok istovremeno doprinosite očuvanju životne sredine.