SVI GA BACAMO, A IMA KLJUČNU UL0GU U PRAVLJENJU LIJEK0VA : Ljekovitiji je nego što smo mislili

Otkriven je potencijalni revolucionarni pristup u borbi protiv ranih stadija Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, a ključnu ulogu igra talog kafe koji obično završi u smeću.

Prema američkim istraživačima, ugljenične tačke iz kofeinske kiseline koja se dobija iz taloga kafe pokazale su obećavajuće rezultate u eksperimentima, potencijalno usporavajući progresiju ovih neurodegenerativnih bolesti.

Jyotish Kumar s Univerziteta Teksas u El Pasu izjavio je da, ako daljnja istraživanja budu pozitivna, ova metoda može biti spas za pacijente u ranim fazama bolesti.

Podaci pokazuju da veliki broj ljudi pati od demencije, a Alchajmerova bolest čini većinu tih slučajeva. Za Parkinsonovu bolest također nema lijeka, ali promjene u načinu života i terapiji mogu usporiti napredovanje.

Studija objavljena u Environmental Research sugerira da kofeinska kiselina, prisutna u kafi, može imati ulogu u liječenju ovih bolesti. Profesor Maheš Narajan sa Univerziteta Teksas ističe da ovo jedinstveno jedinjenje može biti ključno za razvoj jeftinih medikamenata za Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest.

Proces dobivanja ugljeničnih tačaka iz taloga kafe uključuje kuvanje uzoraka kafe na visokoj temperaturi, što mijenja strukturu kofeinske kiseline. Ova supstanca je pokazala sposobnost uklanjanja slobodnih radikala i sprječavanja nakupljanja amiloidnih proteina, koji su povezani s ovim bolestima, bez značajnih nuspojava.