AKO IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM, OVE 2 NAMIRNICE IZBACITE: Štitna žlijezda ih nikako ne voli

Za održavanje optimalnog zdravlja štitnjače ključno je izbjegavati određene namirnice koje mogu imati štetan utjecaj na njezinu funkciju. Dvije su kategorije hrane koje treba izbjegavati:

Konzumacija pržene i prerađene hrane može imati negativne učinke na štitnjaču i cjelokupno zdravlje zbog visokog udjela natrija i nezdravih masnoća. Za osobe s bolestima štitnjače, osobito one s celijakijom, važno je izbjegavati hranu koja sadrži gluten ako ga ne podnose.

Kako biste osigurali najbolji rad štitnjače, savjetuje se:

Pojačana konzumacija vitamina B i željeza ključna je za sintezu hormona štitnjače. Neophodno je dati prioritet uključivanju hrane bogate vitaminom A u prehranu kako bi se osigurao odgovarajući unos ove vitalne hranjive tvari.
Potpora zdravlju štitnjače može se postići konzumacijom svježe, organske hrane koja je prepuna antioksidansa. To uključuje borovnice, trešnje, ciklu i rajčice, kao i razne zdrave masti, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Još jedna korisna opcija za potporu štitnjače je morska trava, koja je bogata jodom i drugim bitnim hranjivim tvarima.
Kad je riječ o dodacima prehrani, ključan je mudar odabir, osobito ako trenutno uzimate lijekove na recept, jer nisu svi dodaci jednaki.

Osim toga, za očuvanje zdravlja štitnjače mogu biti korisni:

Štitnjača se može njegovati uključivanjem nemasnog mesa i ribe iz hladnijih voda u prehranu. Ovi posebni izvori hrane osiguravaju esencijalne hranjive tvari potrebne za optimalan rad štitnjače. Osim toga, odabir opcija organske hrane je koristan, jer ne sadrži steroide i hormone koji mogu poremetiti prirodnu sintezu hormona štitnjače.
Uključujući izvore poput tune, lososa i sjemenki lana, omega-3 masne kiseline nude značajne prednosti za funkciju štitnjače.

Uz održavanje dobro uravnotežene prehrane, uključivanje tjelovježbe u vašu rutinu ključno je za optimalan rad štitnjače. Preporučljivo je započeti s vježbama s malim opterećenjem i postupno povećavati intenzitet, pazeći da žlijezda ne bude izložena pretjeranom stresu.