DOK SPAVATE IZBACUJETE PLJUVAČKU NA JASTUK? Nije slučajno: Evo šta je u pitanju, otkriven razlog

Slinu stvara više žlijezda u ustima. Kao rezultat toga, mogli biste primijetiti curenje sline kada spavate na boku, dok ćete doživjeti smanjenje proizvodnje sline kada spavate na leđima.

Slinavost se često može pojaviti kada spavate na boku ili na trbuhu, jer se vaša usta otvaraju zbog opuštanja. Međutim, ovaj se problem može izbjeći spavanjem na leđima.

Alergija

Izlučivanje sline može biti pojačano kod alergijskog rinitisa i određenih alergija na hranu.

Kiselost

Pretjerano lučenje sline može biti potaknuto stimulacijom jednjaka za koju se vjeruje da je uzrokovana želučanom kiselinom.

Kada doživite infekciju gornjih dišnih puteva, uobičajeno je naići na poteškoće u disanju i gutanju kao rezultat prekomjernog nakupljanja sline. U slučaju da vam se nosni prolaz začepi, pribjeći ćete disanju na usta, što posljedično dovodi do povećanja proizvodnje sline.

Angina

Upala krajnika, poznata kao tonzilitis, dovodi do oticanja i suženja prolaza u grlu, što zauzvrat uzrokuje nakupljanje sline.

Snovi iz noćne more mogu dovesti do slinjenja, prevladavajućeg simptoma kod pojedinaca koji doživljavaju ovu vrstu uznemirujućeg iskustva spavanja. Međutim, važno je napomenuti da se slinjenje može manifestirati i kod odraslih iz psihopatoloških razloga. Ova reakcija se često opaža kod osoba koje su pod značajnim stresom ili kao odgovor na određene lijekove.

Lijekovi

Pojačano lučenje sline može biti uobičajena nuspojava određenih lijekova, uključujući antidepresive i morfij. To može dovesti do svakodnevnog iskustva pretjeranog slinjenja ako uzimate ove lijekove ili koristite lijekove koji imaju takav učinak.