AKO IZG0RITE NA SUNCU – SAMO NAMAŽITE KOŽU OVIM: Crvenilo će nestati preko noći

Preporuča se izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost od 10 do 16 sati jer tada UV zračenje doseže svoj najveći intenzitet.

Kako biste spriječili opekline od sunca, preporučljivo je potražiti zaklon u sjenovitim područjima i obući odjeću koja je lagana i udobna. Dodatno, treba nositi šešir sa širokim obodom kako bi se zaštitile oči, uši, lice i vrat od štetnih UV zraka. Zanemarivanje ovih mjera opreza može dovesti do potrebe za liječenjem opeklina od sunca. Sljedeći koraci opisuju kako riješiti ovaj problem.

Aloe vera, omiljeno sredstvo za hlađenje kože, sadrži aloektin B koji ima sposobnost aktiviranja imunološkog sustava. Za optimalne rezultate biljku prije nanošenja čuvajte u hladnjaku. Kako biste dodatno umirili kožu i ubrzali proces oporavka, razmislite o miješanju s čistim vitaminom E.

Kožu mogu utješiti čaj od kamilice i ohlađene vrećice čaja. Upalu i bolove možete ublažiti prilaganjem hladne vrećice čaja. Za liječenje opeklina čistu spužvu namočite u ohlađeni čaj i nježno njome namažite zahvaćenu kožu.

Kokosovo ulje, vrlo prilagodljivo ulje, opskrbljuje kožu esencijalnim masnim kiselinama koje daju njezinu mekoću. Štoviše, ublažava opekline smanjujući osjećaj topline.

Lavanda

Kada je u pitanju liječenje opeklina, lavanda je gotovo besprijekorna. Ne samo da ublažava bol, već posjeduje i antiseptička svojstva koja sprječavaju stvaranje ožiljaka. Da biste napravili umirujući sprej, pomiješajte 20 kapi eteričnog ulja lavande, pola litre filtrirane vode i dvije žličice aloe vere (bilo soka ili iz biljke) u posudi koju čuvate u hladnjaku. Prije svake upotrebe dobro ga protresite.

krastavci

Napravite gustu pastu tako da izblendate krastavac nakon što se ohladi, a zatim ravnomjerno nanesite dobivenu smjesu na kožu. Osim toga, imate mogućnost narezati krastavac na kolutiće i staviti ih na kapke i kožu.

Kako bi se ublažila tjelesna toplina i olakšao proces ozdravljenja, može se formirati proteinski sloj primjenom hladnog obloga od mlijeka ili jogurta. Svojstva masti u mlijeku i jogurtu za očuvanje vlage čine ih posebno učinkovitima, stoga je za optimalne rezultate važno koristiti punomasne opcije.

Octena kiselina koja se nalazi u bijelom octu ima svojstva koja mogu ublažiti svrbež, upalu i nelagodu. Za nanošenje jednostavno napunite bočicu s raspršivačem octom i lagano zamaglite zahvaćena područja. Po želji ocat prije upotrebe možete razrijediti hladnom vodom.

Podižući pH razinu, soda bikarbona učinkovito obnavlja kiselost oštećene kože, pružajući umirujući osjećaj za veću udobnost.

Kupke od sode bikarbone također su korisne za kožu. Možete pomiješati ¼ šalice sode bikarbone s mlakom vodom ili napraviti pastu od ¼ šalice sode bikarbone i pet kapi eteričnog ulja lavande. Nanesite ovu smjesu na kožu i ostavite da se osuši prije ispiranja hladnom vodom.