3 RAZL0GA ZAŠT0 VAM SMRDI IZ USTA: Pranje zuba neće pomoći ako ovo ne riješite, EVO ŠTA JE U PITANJU

Loš zadah nedvojbeno je jedno od najponižavajućih i društveno najnezgodnijih stanja koje pojedinac može doživjeti.

Pojava ovog problema može se pripisati mnoštvu čimbenika, a ponekad može poslužiti kao potencijalni pokazatelj ozbiljnijeg temeljnog problema.

U nastavku se nalazi nekoliko objašnjenja i mogućih rješenja:

RAZLOZI

1. Vaša konzumacija začina je pretjerana.

Opće je poznata činjenica da određene namirnice, poput češnjaka i čili papričica, mogu dati nepoželjan miris našem dahu. To je zbog njihove apsorpcije u naš krvotok, što znači da njihovi učinci traju sve dok se potpuno ne eliminiraju iz našeg tijela. Unatoč pranju zubi nakon konzumiranja ove hrane, možda ste primijetili da njihova aroma (i okus) ostaje u vašim ustima.

Zanemarivanje svakodnevnog pranja zubi četkanjem i koncem

Ključno je prepoznati značaj ove dvije radnje, jer one učinkovito uklanjaju ostatke hrane koji se mogu zadržati u našim ustima. Te se čestice mogu nakupiti i razgraditi, što rezultira nepoželjnim mirisom. Osim toga, zanemarivanje redovitog pranja zubi omogućuje nakupljanje plaka, što dovodi do upale desni. Ovo stanje, poznato kao parodontoza, ako se ne liječi, može doprinijeti neugodnom zadahu.

Mogu se pojaviti suha usta i razni drugi zdravstveni problemi.

Kserostomija, koja se u medicinskim krugovima obično naziva suha usta, javlja se kada pojedinac doživi nedovoljnu proizvodnju sline. Posljedično, čestice hrane ne mogu se učinkovito ukloniti iz usta, što dovodi do njihovog zarobljavanja i naknadne razgradnje. Unatoč tome, važno je napomenuti da suha usta mogu proizaći i iz drugih čimbenika, poput upotrebe određenih lijekova ili poremećaja koji utječu na žlijezde slinovnice.

Neugodne mirise mogu uzrokovati infekcije i upale u ustima, nosu i krajnicima. Nadalje, pojedinci s određenim vrstama raka, disfunkcijom jetre i drugim metaboličkim poremećajima također mogu doživjeti halitozu.

RJEŠENJA

Pobrinite se za održavanje oralne higijene pranjem zuba i čišćenjem usta najmanje dva puta dnevno.

Prvi i najvažniji korak u osiguravanju pravilne oralne njege je održavanje dobre prakse oralne higijene. Preporučljivo je prati zube minimalno dva puta dnevno i koristiti ih koncem barem jednom dnevno. Osim toga, važno je zapamtiti da svoju četkicu za zube mijenjate svaka 2-3 mjeseca.

Kako biste dodatno poboljšali oralnu higijenu, preporučljivo je uključiti vodicu za ispiranje usta u svoju svakodnevnu rutinu, koristeći je dva puta dnevno. Preporuča se odabrati vodicu za ispiranje usta koja sadrži fluor i koja ima antibakterijska ili antiseptička svojstva, jer će to učinkovito eliminirati bakterije koje doprinose lošem zadahu i bolestima desni. Osobe koje nose aparatić za zube trebale bi pripaziti tako što će ga ili ukloniti prije spavanja ili ga marljivo čistiti kako bi održale optimalno oralno zdravlje.

Ostanite hidrirani unosom velikih količina vode.

Kada pojedinci osjete suhoću u ustima, to može pridonijeti razvoju neugodnog zadaha. Osigurati da vaša usta ostanu dobro hidratizirana konzumiranjem velike količine vode tijekom dana može biti vrlo korisno. Ovo ne samo da pomaže u proizvodnji sline, koja ima ključnu ulogu, već također pomaže u ublažavanju problema. Osim toga, uključivanje hrane koja zahtijeva opsežno žvakanje, poput jabuka i mrkve, u vašu prehranu može potaknuti proizvodnju sline i dodatno se boriti protiv lošeg zadaha.

Postoje različiti kućni lijekovi s kojima možete eksperimentirati.

Konzumacija određenih namirnica može dati povoljne rezultate. Značajna studija otkrila je da su pojedinci koji su uključili jogurt u svoju prehranu u trajanju od 6 tjedana doživjeli smanjenje halitoze. Kako bi se ponovili ovi rezultati, preporučuje se konzumiranje najmanje jedne porcije nemasnog jogurta bez okusa na dnevnoj bazi. Međutim, ako se ova opcija ne sviđa vašim okusnim pupoljcima, alternativni pristup bio bi konzumiranje soka od naranče ili nekoliko naranči svaki dan.

Istraživanja su pokazala da konzumacija naranči potiče proizvodnju sline, učinkovito štiteći usta od štetnih bakterija, a istovremeno održava hidrataciju. Nadalje, dezinfekcijska svojstva zelenog čaja znanstveno su potvrđena. Kako biste uključili ove blagodati u svoju rutinu, razmislite o uživanju u 1-2 šalice zelenog čaja dnevno ili ga pripremite unaprijed, ostavite u hladnjaku preko noći i sljedeći dan ga jednostavno ponesite na svoje radno mjesto.

U kojem trenutku trebate razmisliti o traženju liječničke pomoći od liječnika?

Vaša oralna higijena ne mora uvijek biti uzrok lošeg zadaha, a ako je to slučaj, vaš će vas stomatolog o tome obavijestiti. U takvim slučajevima može biti potrebno konzultirati stručnjaka koji može istražiti temeljni uzrok i razviti optimalnu strategiju liječenja. Važno je razmotriti mogućnost drugih zdravstvenih stanja koja bi mogla pridonijeti lošem zadahu.