AKO PRIMETITE DA VAM ZMIJA PRILAZI Uradite samo ovu stvar – odmah će pobjeći

Ostati smiren je primarna i temeljna smjernica. Zmije reagiraju na vibracije i kretanje, stoga ih nagli postupci mogu uznemiriti.

Susreti sa zmijama česta su pojava u prirodnim okruženjima, bilo da se radi o laganoj šetnji, planinarenju ili čak u vlastitom dvorištu. Iako većina zmija ne predstavlja prijetnju ljudima, njihova prisutnost može izazvati strah i paniku. Ključno je biti svjestan odgovarajućeg odgovora kako bi se osiguralo da zmija sigurno nastavi svojim putem, bez ikakve štete.

Primarna i temeljna smjernica je ostati pribran. Zmije reagiraju na vibracije i pokrete pa ih nagli pokreti mogu uznemiriti. U slučaju da primijetite zmiju u neposrednoj blizini, suzdržite se od naglih pokreta i suzdržite se od pokušaja hvatanja ili napada.

Kako bi se izbjegao potencijalni sukob sa zmijama, preporučljivo je ostati nepomičan. Tipično, zmije ne pokazuju nikakvu sklonost prema ljudima i djelovat će obrambeno samo ako uoče prijetnju. Održavanjem nepomične pozicije pružate zmiji priliku da uoči da ne predstavljate opasnost.

Ako zmija ne pokazuje nikakvu sklonost odlasku, preporučljivo je polako se povući. Važno je izbjegavati nagle pokrete kako zmija ne bi bila uznemirena.

Kako bi se ubrzao odlazak zmije, stvaranje buke radnjama poput pljeskanja ili udaranja nogom o tlo može biti učinkovito. Proizvedene vibracije služe kao signal zmiji, potičući je da se povuče.

Ako slučajno imate štap nadohvat ruke, možete ga iskoristiti laganim lupkanjem po tlu ispred zmije. Na taj ćete način generirati dodatne vibracije koje će potaknuti zmiju da se povuče.

Kako biste osigurali svoju sigurnost, važno je suzdržati se od kontakta sa zmijama. Toplo se savjetuje da ih ne pokušavate uhvatiti ili rukovati njima, jer čak i neotrovne zmije mogu ugristi kada se osjećaju ugroženo.