BLAGO ONOM KO POSEGNE ZA NJIM: Otapa sve vrste kamenca, čisti krv, liječi reumu, artritis i giht…

Vrijesak, koji se naziva i vrijesak, uspravni je zimzeleni polugrm značajne visine, poznat po svojim raznolikim ljekovitim svojstvima. Ovaj botanički primjerak posebno je cijenjen zbog svoje sposobnosti razgradnje različitih oblika kamenca, čišćenja krvotoka i ublažavanja stanja poput reume, artritisa i gihta. Nadalje, koristi se u borbi protiv infekcija koje zahvaćaju bubrege, mokraćni mjehur i mokraćni sustav.

Vrijesak posjeduje mnoštvo ljekovitih spojeva, poput arbutina, tanina i saponina, a posebno je poznat po svojstvima otapanja kamenaca. U području tradicionalne medicine vrijesak je hvaljen kao moćan lijek za razne vrste kamenaca. Međutim, postizanje optimalnih rezultata zahtijeva nepokolebljivu predanost i dosljednu konzumaciju čaja od vrijeska tijekom nekoliko mjeseci.

Konzumacija čaja od cvjetova vrijeska, posebno kada se kuha s cvjetovima ubranim u jesen, smatra se izvrsnim lijekom za žučne, bubrežne i mjehurne kamence. Štoviše, vrijesak također ima značajnu ulogu u ublažavanju upala u različitim dijelovima tijela, uključujući bubrege, mjehur, mokraćne kanale, prostatu, jajovode i jajnike. Nadalje, ova biljka pospješuje protok krvi, snižava razinu šećera i masti u krvi te pomaže u borbi protiv stanja poput ateroskleroze, slabe cirkulacije u nogama i promjenjivog krvnog tlaka.

Primjena vrijeska prvenstveno je u obliku čaja koji služi kao lijek za unutarnje i vanjske bolesti. Kupke od vrijeska pokazale su se učinkovitima u liječenju stanja kože poput osipa, ekcema, prištića, lišajeva i gljivica. Nadalje, oblozi izrađeni od ovog botaničkog primjerka nude olakšanje kod upale očiju, glaukoma i konjunktivitisa.