BUDITE OPREZNI: Ovih 5 navika PRIVLAČE ZMIJE u vaš automobil

Pojavljivanje zmije u vašem dvorištu ili čak u vašem domu uvijek je nepoželjno i uznemirujuće iskustvo. Međutim, susret sa zmijom u automobilu nedvojbeno je jedan od najnepoželjnijih scenarija.

Biti zarobljen u skučenom prostoru sa zmijom je situacija koju nitko ne želi, osobito dok ste usred putovanja.

Prema Bestlifeu, iako možda nije moguće u potpunosti spriječiti zmiju da potraži sklonište u vašem vozilu, postoje određene pogreške koje vas i vaše vozilo nenamjerno mogu učiniti privlačnijom metom.

Postoji pet specifičnih čimbenika koji mogu povećati privlačnost vašeg vozila za zmije.

Pokrenite motor.

Prema stručnjaku za zmije A.H. Davidu, zbog svoje hladnokrvnosti zmije često traže topla mjesta.

Zmije, budući da su gmazovi, oslanjaju se na okolinu kako bi održale svoju tjelesnu temperaturu. Prema Davidu, zagrijani motor može poslužiti kao pouzdan izvor topline. Stoga je preporučljivo suzdržati se od rada motora u praznom hodu tijekom hladnijih ljetnih noći ili prohladnih ranih jutara. Važno je napomenuti da čak i nakon što je vaš automobil ugašen, on može zadržati toplinu određeno vrijeme. Kako bi dodatno odvratio zmije od pristupa vozilima, David predlaže parkiranje u garaži kad god je to moguće.

Prilikom parkiranja preporučljivo je izbjegavati područja s visokom travom ili gustom šumom u blizini.

Kada je riječ o parkiranju automobila izvan garaže, važno je voditi računa o određenim mjestima kojih se treba kloniti. Prema Davidu, zmije traže utočište u područjima s gustom travom ili šumovitom okolinom, jer ta okruženja služe kao prirodna staništa za razne vrste zmija. Kako bi se rizik smanjio na najmanju moguću mjeru, on savjetuje parkiranje na otvorenim površinama bez visoke trave ili šumovitih područja.

Prozori koji nisu zatvoreni

Prema veterinarki Georgini Ushi Phillips, čak i ostavljanje malo otvorenog prozora automobila može biti primamljivo mjesto za ulazak zmija.

Prema njezinim riječima, zmijama može vaše vozilo biti intrigantno zbog sadržaja u kojem se nalazi, no često jednostavno traže sigurno mjesto za predah, a vaš automobil može poslužiti kao idealno mjesto za skrivanje. On upozorava da ne ostavljate prozore malo odškrinute, posebno u područjima gdje su zmije raširene, kao mjeru predostrožnosti.

Prema njezinim riječima, zmije imaju sposobnost iskoristiti grane drveća ili druge predmete u neposrednoj blizini kako bi ušle u vaše vozilo.

Unutrašnjost vozila je u neredu.

Prema znanstveniku Charlesu van Reesu, neuredan automobil zapravo ima suprotan učinak, umjesto da odvraća zmije.

Prema riječima stručnjaka kojeg prenosi N1, nered stvara dodatna skrovišta za zmije, zbog čega se osjećaju sigurnije i sklonije ostati u tom području. Nadalje, ovi uvjeti privlače i glodavce, koji su zmijama jedan od omiljenih izvora hrane.

Namirnice pohranjene u automobilu.

Phillips savjetuje da je, osim čišćenja nereda, važno osigurati da nema ostavljene hrane.

Zmije posjeduju izvanrednu olfaktornu sposobnost, što ih čini vrlo osjetljivima da ih čak i najmanji komadić hrane privuče vašem vozilu. Iako ih vaš odbačeni pomfrit možda neće zanimati, rado će pojesti glodavce i insekte koje privlači vaš nepojedeni obrok, objašnjava stručnjak. Međutim, nije samo ljudska hrana ono što bi trebalo zabrinjavati.

Prema njegovom objašnjenju, brojnim će zmijama hrana vašeg ljubimca biti jednako, ako ne i više, primamljiva.