CIMET I ŽALFIJA Skupa Jači Su 0d SVAKE HEMIJE: Zapišite 0VA 3 RECEPTA I Čuvajte Zauvijek Za Vašu Porodicu

Tijekom zimske sezone, kada ima puno bolesti poput gripe, prehlade, viroza i upala, nemali broj jedinki radije spava zimski san poput medvjeda. Posljedično, liječničke ordinacije postaju preplavljene pacijentima koji traže pomoć. Međutim, možda bi bilo mudro istražiti neke isprobane i istinite lijekove koje su naše mudre bake prenosile generacijama u nastojanju da se izbjegnu bolesti prije nego što pribjegnete medicinskoj intervenciji.
Stoljećima postoji izvanredan lijek skriven unutar svakodnevnih namirnica koje koristimo u kuhanju. I sam Hipokrat je razmišljao: “Zašto bi netko propao kad mu u vrtu cvjeta kadulja?” Kadulja, biljka koja se tisućljećima koristi kao antibiotik, ima odgovor na ovo pitanje.

Salvia officinalis, poznatija kao kadulja, posebno je korisna za liječenje infekcija grla, dišnih puteva i usne šupljine. Osim toga, ima sposobnost ublažavanja želučanih infekcija i crijevnih problema. Nadalje, kadulja može učinkovito sniziti tjelesnu temperaturu, ublažiti groznicu i smanjiti tjelesne tegobe koje se javljaju u početnim fazama prehlade i gripe.

Slično kao Kinezi i Rimljani, Arapi su vjeru u svece smatrali presudnim faktorom za postizanje dugog života. Ovo uvjerenje proizlazi iz prepoznavanja antibakterijskih, antifungalnih i antivirusnih svojstava koje posjeduju ti pojedinci.

Nasuprot tome, znanstvene studije su pokazale da cimet ima sposobnost iskorijeniti širok raspon bakterija, uključujući i one koje su razvile otpornost na konvencionalne antibiotike. Osim toga, cimet pomaže u borbi protiv E. coli. Nalazi pokazuju da samo jedna čajna žličica cimeta ima potencijal ukloniti 99,5% bakterija u roku od tri dana ako se čuva na sobnoj temperaturi.
Vrlo je preporučljivo isprobati jedan od ovih recepata, jer nema štete u eksperimentiranju s rakijom od kadulje.

Uzmite otprilike 250 grama listova kadulje i potopite ih u 1,5 litara najfinije rakije. Pustite smjesu da stoji tri tjedna, zatim procijedite tekućinu i pomiješajte je s 1,5 kg neutralnog bagremovog meda. Dobivenu smjesu pretočite u staklenu bocu i ostavite da odstoji još tri tjedna. Ne zaboravite povremeno protresti bocu. Kada istekne određeno vrijeme, prepustite se maloj dnevnoj porciji ovog divnog eliksira.
U zaštiti od raznih bolesti pokazala se učinkovita primjena tinkture kadulje.

Započnite miješanjem 20 grama sitno nasjeckanih listova kadulje s jednim decilitrom 70% etanola. Ostavite ovu smjesu da nesmetano odstoji na toplom mjestu mjesec dana. Nakon isteka vremena, tinkturu procijedite i prebacite u boce za čuvanje. Za konzumaciju, 10 do 15 kapi tinkture razrijedite u maloj količini vode, soka ili čaja i konzumirajte ovu mješavinu tri puta dnevno. Međutim, važno je napomenuti da se trudnicama i djeci ne savjetuje korištenje ove tinkture.

Za borbu protiv bronhitisa pomiješajte kadulju i cimet u snažan pripravak. Počnite tako da u pola litre mlijeka otopite dvije žlice šećera, kao da pripremate prženo mlijeko. Kad zavrije, maknite s vatre i umiješajte žličicu sitno nasjeckane kadulje i pola žličice cimeta. Pustite smjesu da se namoči deset minuta, zatim procijedite i konzumirajte tri puta dnevno.