“NE JEDEM POSLE 18 ČASOVA” JE OGROMNA GREŠKA Doktorka objasnila i zašto je to opasno za krv

Za pojedince koji su se cijeli život borili s debljanjem, vjerojatno su naišli na prijedlog iz raznih izvora, uključujući bake, majke, pa čak i pojedince koji nikada nisu imali djecu, da preskaču večeru, koja se obično održava u 18:00 sati. dovoljan je za uklanjanje eventualne viška kilograma. Ideja “rezerviranja večere za protivnika” često se pokazala uspješnom u postizanju gubitka težine, ali je li ovaj pristup doista koristan za cjelokupno zdravlje? Može li se složeno pitanje pretilosti doista riješiti tako jednostavnim rješenjem?

Uvid u odgovor na ovaj upit daje ruska liječnica Ana Belosova, autoritet za nutricionizam i zdravu prehranu. Tvrdi da dugotrajna razdoblja bez obroka, koja su neizbježna ako je zadnji obrok bio u 18 sati, negativno utječu na organizam. Dr. Belosova dalje pojašnjava razloge koji stoje iza ove perspektive.

Kada tijelo ostane bez hrane 12 sati ili dulje, dolazi do fluktuacije u razini šećera u krvi, s naizmjeničnim porastima i padovima. To predstavlja značajan rizik, budući da glukoza služi kao glavni izvor prehrane za brojne stanice u našem tijelu, posebice one u mozgu.

Značajne fluktuacije razine glukoze u krvi tijekom početne faze mogu dovesti do poremećaja raspoloženja, što kasnije može dovesti do određenih fizioloških promjena. Strogo se savjetuje da se ne izlažete duljem razdoblju “gladovanja krvi” zbog ovih implikacija.

Kako bi se postiglo smanjenje tjelesne težine, Ana, nutricionistica, ne savjetuje pridržavanje “pravila dijete” o ograničavanju prehrane nakon 18 sati. Umjesto toga, predlaže da se tijekom tog vremena slobodno jede.

Prema riječima nutricionista, čak i ako doručkujete u 6 ujutro nakon zadnjeg obroka u 18 sati. prethodnog dana još uvijek postoji 12-satni razmak između obroka, što se može smatrati produljenim razdobljem posta. Kako biste to izbjegli, preporučuje se jesti svakih šest sati, pritom pazeći na izbor namirnica. Navečer je preporučljivo konzumirati lagane i niskokalorične opcije poput svježeg sira sobne temperature.