DA LI VRUĆINA MOŽE DA IZAZOVE INFARKT: Doktor stradao u Grčkoj, prekasno primijenio medicinske savjete

Prerana smrt dr. Michaela Mosleya u Grčkoj izazvala je mnoštvo žalosnih komentara, kao i upite o zbunjujućim okolnostima njegove smrti. Kako je cijenjeni britanski “medicinski guru” mogao podleći vrućini, posebno nakon godina davanja zdravstvenih smjernica na platformama poput BBC-ja i drugih medija?

Nakon opsežne potrage na otoku Simi, dr. Mozli (67) otkriven je prije dva dana na nesigurnom mjestu koje je predstavljalo izazov za spasilačke helikoptere koji su ga pokušavali locirati. Pronađen je kako leži uz mali zid, s nogama podignutim na obližnjoj stijeni, naizgled pokušavajući poslušati liječnički savjet u posljednjem pokušaju.

Važno je zapamtiti da simptomi poput vrtoglavice, mučnine, znojenja i iznenadne glavobolje mogu ukazivati ​​na nadolazeći moždani ili srčani udar. Stoga je primarna preporuka odmah sjesti ili leći, podignuti noge kako biste spriječili moguću nesvjesticu ili opasan pad.

Unatoč brojnim prijedlozima, dr. Mozli ih je zanemario i odlučio je preputiti otok pješice umjesto brodom koji su on i njegova supruga koristili za svoj izlet. Posljednji put viđen je oko 14 sati, što potvrđuju i snimke nadzornih kamera na kojima se u to vrijeme vidi minimalna prisutnost mještana na ulici. Stanovnici otoka, itekako svjesni opasnosti koje nosi velika vrućina, obično traže utočište u sjenovitim područjima tijekom vršnih sati dana.

Pod užarenim grčkim suncem, blistave zrake nemilosrdno su udarale po blijedim stijenama dok je dr. Mozli, 67-godišnji muškarac, krenuo na svoje putovanje prema marini. Naoružan samo malim, živopisnim ljubičastim kišobranom i kapom, hrabro se suprotstavio vremenskim prilikama. Njegovo odredište bilo je udaljeno gotovo 2,5 km, ali je zbog žalosne greške krivo skrenuo, što je rezultiralo još mukotrpnijom i dugotrajnijom ekspedicijom.

Na velikoj vrućini, dva sata kasnije, prepustio se sudbini. Termometar je pokazivao 40 stupnjeva Celzijevih, označavajući trenutak njegove smrti. Unatoč tome što je spasilačka ekipa bila udaljena svega dvadesetak metara, dr. Mozli je ostao nepokretan. Dr. Claire Bailey, njegova supruga, prijavila je njegov nestanak, a potraga koja je uslijedila otkrila je srceparajući zaključak.

Upit koji postavljaju brojni pojedinci usredotočuje se na moguću korelaciju između povišenih temperatura i pojave srčanog ili moždanog udara. Stručnjaci za hitnu medicinu upozoravaju na utjecaj koji toplo vrijeme može imati na kardiovaskularne probleme.

Prethodno navedene informacije posebno su relevantne za osobe koje već pate od kardiovaskularnih problema. Razina tjelesne aktivnosti se pojačava dok radi na održavanju stabilne tjelesne temperature, stavljajući dodatni pritisak na srce i krvne žile. Nadalje, dehidracija koja je posljedica izlaganja toplini može doprinijeti zgušnjavanju krvi, što stvara okruženje pogodno za krvne ugruške. To znatno povećava vjerojatnost da ćete doživjeti srčani udar.

Širenje krvnih žila uslijed topline također je nepovoljno jer dovodi do pojačanog protoka krvi i potencijalnog pucanja kompromitirane krvne žile u mozgu. Nadalje, dehidracija smanjuje volumen krvi, što srcu otežava učinkovitu distribuciju krvi do ključnih organa, uključujući mozak.

Kako bi se ublažili štetni učinci povišenih temperatura, ključno je ograničiti bavljenje tjelesnim aktivnostima na otvorenom u vrijeme najveće vrućine, obično u razdoblju od 10 do 16 sati. Ako okolnosti zahtijevaju da budete vani, potražite zaklon u sjenovitim područjima i redovito se zaustavljajte u hladnim okruženjima. Odlučite se za laganu i udobnu odjeću u živim nijansama. Osim toga, ne zaboravite nositi šešir širokog oboda i sunčane naočale radi zaštite.

Ako ste kod kuće bez luksuza klimatizacije, ali nemate potrebe izlaziti napolje, preporučljivo je isplanirati svoj dan u skladu s tim i potražiti utočište u rashlađenim okruženjima tijekom najvećih vrućina. Mogućnosti poput trgovačkih centara, knjižnica, centara za starije osobe ili dječjih igraonica (u pratnji djece) mogu pružiti predah od vrućine.

Neophodno je održavati redovit unos tekućine, čak i prije nego što osjetite žeđ. Kako biste spriječili dehidraciju, preporučljivo je ograničiti konzumaciju alkohola i kofeina, osobito u prekomjernim količinama. Ako ste podvrgnuti liječenju, preporučuje se konzultirati se s liječnikom o svim potrebnim prilagodbama lijeka tijekom razdoblja visokih temperatura.

Ključno je dati prioritet dobrobiti starijih osoba unutar naših kućanstava, kao i članova naše obitelji, prijatelja i susjeda. Ove su osobe posebno osjetljive na ekstremne temperature, stoga je neophodno ponuditi pomoć i odati priznanje njihovim naporima kada se trebaju uključiti u aktivnosti na otvorenom.
Drugog dana odmora u Grčkoj dr. Michael Mosley odlučio je krenuti u laganu šetnju. Unatoč drastičnoj promjeni klime od Velike Britanije do Grčke, na vrhuncu velikih vrućina odvažio se sam. Odjeven je bio tamna majica kratkih rukava i bermude, uz minimalnu zaštitu tamnom kapom i kišobranom. Sa samo jednom bocom vode u ruci, dodatno je zakomplicirao situaciju zanemarivši ponijeti mobilni telefon.