URADITE OVO SA TEGLOM MEDA I OTKRIĆETE DA LI JE DOMAĆI ILI NE: Znaćete i prije nego što ga KUPITE, NEPOGRJEŠIV JE

U posljednjih nekoliko godina zamjetan je porast dostupnosti “lažnog meda” u prodaji, što se odnosi na proizvod koji može nalikovati pravom, ali je zapravo sastavljen od šećera i nema nikakva prava ljekovita svojstva.

Postoji li metoda ili pregled koji nam može pomoći u prepoznavanju pravog meda tijekom kupovine? Kako možemo utvrditi je li proizvod koji kupujemo doista autentičan?

Upravo na ovo pitanje u emisiji RTS Ordinacija odgovorila je magistar farmacije Hristina Lazarević.

Dok pregledavate redove supermarketa, jednostavna, ali učinkovita metoda za utvrđivanje autentičnosti i čistoće meda uključuje okretanje staklenke. Nakon toga pojavit će se mjehurić koji se kreće prema gore, služeći kao jasan pokazatelj njegovog prirodnog sastava. Suprotno tome, da je med išta manje od pravog, smjesta bi se taložio na dnu staklenke bez stvaranja karakterističnog mjehurića u obliku kruške. Hristina potvrđuje da je ovaj test primjenjiv na sve sorte meda.

Prema Hristininim riječima, za pojedinca je ključno razlikovati med od lijeka, jer med može poslužiti kao blagotvorno dopunsko ljekovito sredstvo. Prepun brojnih vitamina, 37 mineralnih tvari i obilnih količina kalija, kalcija, magnezija i cinka, med uvelike pomaže u rastu i očuvanju našeg općeg blagostanja.